Afhankelijk van de klacht en de uitslag van eventuele onderzoeken, kan de cardioloog de volgende aanvullende onderzoeken nodig achten:
Echografisch onderzoek van de a. carotis
Met behulp van echografie van de a. carotis kan de vroegste vorm van atherosclerose worden aangetoond (verhoogd Intima Media Thickness). Tevens kan athersclerotische plaque of zelfs stenose in de a carotis worden aangetoond.
Fietstest / ergometrie
De patiënt spant zich in toenemende mate in volgens een vastgesteld protocol. Tijdens de inspanning wordt een ECG gemaakt en de bloeddruk gemeten. Myocardiale ischemie en ritme- of geleidingsstoornissen kunnen worden vastgesteld.
24-uur holterregistratie
Ambulant wordt gedurende 24 uur het hartritme worden geregistreerd. Bij klachten vermeldt de patiënt deze in een dagboekje. Ritme- of geleidingsstoornissen kunnen wordt vastgesteld in relatie met de door de patiënt gerapporteerde klachten.
24-uur bloeddrukregistratie
Bij dit onderzoek wordt de bloeddruk elk half uur gedurende 24 uur gemeten, hierdoor kan een goede indruk van de bloeddruk (regulatie) worden verkregen.
CT-scan van het hart
De cardioloog kan een CT calciumscore en/of CT angiografie laten uitvoeren. Met de CT calciumscore kan de kalkhoudendheid van de kransslagaders binnen enkele minuten worden bepaald. Dit is een belangrijk gegeven voor het bepalen van de cardiovasculaire prognose. Met de CT angiografie kan eventuele beschadiging (plaque vorming) of vernauwing (stenose) worden aangetoond. De CT angiografie van de kransslagaders wordt binnen enkele minuten gemaakt waarbij contrastmiddel wordt toegediend via een infuus.