085 – 303 86 20

Inspannings-ECG

Bij een inspannings-ECG wordt een hartfilm gemaakt terwijl u fietst. Hierbij worden uw hartritme en bloeddruk gemeten en kan gecontroleerd worden of uw hart zuurstoftekort heeft bij inspanning.

Deze ingesloten video kan niet worden getoond vanwege uw cookie-instellingen. Pas uw instellingen aan op de cookiepagina, of bekijk de video op YouTube.

Doel onderzoek

Door de inspannings-ECG kunnen zuurstofgebrek van de hartspier en ritme- of geleidingsstoornissen worden vastgesteld. Hoe eerder de juiste diagnose kan worden gesteld, hoe beter verergering van de klachten kan worden voorkomen.

Het onderzoek

Voordat u kan starten met het inspannings-ECG worden u enkele vragen gesteld door de verpleegkundige zodat u de test veilig kunt ondergaan. Tijdens de inspanningstest wordt uw hartritme en bloeddruk goed in de gaten gehouden. 

De fietstest vindt plaats op een hometrainer. Het is handig om tijdens dit onderzoek comfortabele kleding te dragen, bijvoorbeeld sportschoenen.

De verpleegkundige plakt elektrodes  (die met snoertjes aan een ECG-apparaat vastzitten) op uw bovenlichaam. Een ECG-apparaat registreert vervolgens de elektrische prikkels die uw hart aanzetten om samen te trekken, en zet ze om in een hartfilm. U wordt gevraagd om rustig te beginnen met fietsen. De weerstand wordt langzaam opgevoerd, waardoor uw hartritme stijgt.

Tip

Zorg voor comfortabele kleding. Een sportoutfit is niet nodig maar denk bijvoorbeeld aan sportschoenen.

Bij klachten

Het kan zijn dat u tijdens het fietsen klachten krijgt (bijvoorbeeld pijn of een drukkend gevoel op de borst). Het is belangrijk dat u dit direct aangeeft. Als u het niet meer vol kunt houden, dan kunt u dit ook aangeven. De verpleegkundige zal in dat geval de weerstand van de fiets verminderen, zodat u rustig kunt uitfietsen.

Risico's van het onderzoek

Tijdens het fietsen kan een ritme- of geleidingsstoornissen optreden. Dan zal de test worden gestaakt en kan snel, indien nodig, een behandeling worden uitgevoerd.

Ook kan pijn op de borst (angina pectoris) optreden door zuurstofgebrek in de hartspier. Ook als deze klachten zich voordoen zal de test worden gestaakt. Eventueel kan een medicijn worden gegeven om de klachten spoedig te laten verdwijnen. 

Duur van het onderzoek

De fietstest duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.