Menu
Updates n.a.v. Coronavirus
Hier vindt u updates en mededelingen rondom het Coronavirus en uw bezoek aan onze kliniek.

HartWacht

HartWacht is een baanbrekend innovatief concept: met behulp van de nieuwste technologieën wordt de zorg gepersonaliseerd en dicht bij de patiënt gebracht. HartWacht is telemonitoring voor patiënten van Cardiologie Centra Nederland.

 1  Wat is HartWacht?

De cardiologen van Cardiologie Centra Nederland kunnen patiënten thuis monitoren op basis van metingen (gewicht, bloeddruk etc.) en vragenlijsten die door de patiënt thuis worden ingevuld.

HartWacht is zeker geen vervanging van CVRM. Wij bieden HartWacht alleen aan 2e lijns patiënten en met behulp van thuis monitoring kunnen wij patiënten nog sneller terug verwijzen naar de 1e of 0e lijn.

2. Hoe werkt HartWacht dan precies?

HartWacht is ontwikkeld samen met artsen en patiënten en bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Online, overal ter wereld, kan de patient het eigen CCN-zorgdossier inzien.
  2. De patiënt geeft de meetwaarden via de HartWacht App door, bijvoorbeeld bloeddruk, gewicht of hartslag en beantwoordt vragen over de gezondheid/conditie op dat moment.
  3. De patiënt kan wanneer dit nodig is direct videocontact hebben met een verpleegkundige van CCN onder auspiciën van een CCN cardioloog.

Als de patiënt is aangemeld voor HartWacht dan zal de App de patiënt op gezette tijden vragen de meetwaarden in te sturen. De patiënt krijgt meetapparatuur in bruikleen die draadloos gekoppeld wordt aan zijn eigen smartphone of tablet.

Zijn de ingestuurde waarden verontrustend of wordt er een door de arts ingestelde grenswaarde overschreden (bv te hoog gewicht, te hoge bloeddruk) dan zal er vanuit CCN met de patiënt contact worden opgenomen. Afhankelijk van de situatie kan de arts dan besluiten de medicatie bij te stellen of in geval dat er nader onderzoek nodig is, de patiënt vragen naar de huisarts of cardioloog te gaan.

Voor het volgen van een uitgebreide instructie verwijzen wij u naar de HartWacht instructie video.

3. Wat zijn de voordelen van HartWacht? 

HartWacht zorgt er in feite voor dat waar ook ter wereld de patiënt de ‘cardioloog dichtbij heeft’. De patiënt wordt op afstand in de gaten gehouden zodat deze weet en wij weten dat alles goed gaat.

Bij onzekerheid of twijfel, dan kan de patiënt via HartWacht direct contact leggen met een verpleegkundige of arts die toegang tot het dossier heeft. Zij kunnen dan samen bepalen wat het beste is om te doen. HartWacht hoopt zo een betere patiëntenzorg mogelijk te maken, dichtbij de patiënt en waar mogelijk opnames in een ziekenhuis te voorkomen.

Met de meetgegevens van thuismonitoring kan de cardioloog u beter adviseren over de conditie van de patiënt en de gewenst behandeling.

4. Waarom wordt HartWacht niet door alle zorgverzekeraars vergoed?

HartWacht wordt vergoed door bijna alle zorgverzekeraars (o.a. ASR, CZ, De Friesland, DSW, VGZ, ONVZ en Zilveren Kruis), alleen Menzis en haar diverse labels vergoedt HartWacht nog niet. De gesprekken met Menzis over vergoeding lopen nog. Wij hopen dat ook Menzis zich op korte termijn zal aansluiten bij dit concept.

5.  Hoe wordt u geïnformeerd over uw patiënt?

Bij iedere aanmelding van uw patiënt wordt u door ons geïnformeerd. U wordt op de hoogte gesteld van de ingestelde grenswaarden en wanneer de grenswaarden overschreden worden. Wij geven u advies voor beleid en wij zijn voor u 24/7 bereikbaar voor overleg over een patiënt via de intercollegiale lijn(en).

6. U bent huisarts of cardioloog en wil graag meer informatie:

Als u meer informatie wil ontvangen of in gesprek wilt komen met de initiatiefnemers van HartWacht dan kunt u dit digitaal aangeven via hartwacht@cardiologiecentra.nl, via onderstaand contactformulier of telefonisch: 085 – 04 77 888. Wij nemen dan contact met u op.

3 Patiëntverhalen hebben wij in beeld gebracht. Bekijk ze hier:
Het verhaal van Marianne
Het verhaal van Mari
Het verhaal van Marcel
Onze cardioloog over HartWacht