Een wegraking kan verklaard worden op vele manieren. De meeste oorzaken zijn onschuldig maar kunnen toch aanleiding geven tot onzekerheid. Bij een onverklaarde wegraking is een analyse door de huisarts, en eventueel verwijzing naar een cardioloog noodzakelijk.
Om de oorzaak duidelijk te krijgen is het belangrijk om een patroon te herkennen in de klachten; in welke situatie treedt de wegraking op en zijn er hartklopping voorafgaand aan de wegraking? Op deze manier kan een waarschijnlijke oorzaak worden aangewezen.
Vasovagale collaps:
Bij een vasovagale collaps of syncope (VVS) is er een tijdelijk bewustzijnsverlies. Dit is een goedaardig en meest voorkomende oorzaak voor een wegraking. Tijdens VVS daalt de bloeddruk en de hartslag waardoor de doorbloeding van de hersenen afneemt en een wegraking kan ontstaan.
Triggers voor een vasovagale syncope zijn:
- pijn en angst (tijdens bloedafname)
- het zien van bloed of medische ingrepen (of luisteren naar verhalen hierover)
- langdurig stilstaan (de rij, onder de douche, bij een receptie)
- dehydratie (door te weinig drinken, overgeven, diarree)
- gebruik van bepaalde medicijnen (plaspillen, medicijnen tegen hoge bloeddruk)
Vaak is er sprake van een combinatie van bovenstaande factoren.
Een VVS kan zich aankondigen door:
- een licht gevoel in het hoofd
- duizeligheid/draaierigheid
- transpireren
- wazig zien
- bleek worden
- misselijkheid
Deze verschijnselen zijn vervelend, maar ook nuttig. Ze waarschuwen u voor het flauwvallen. Als u de waarschuwingen niet tijdig door heeft of negeert, kunt u bewusteloos raken en vallen. De bewusteloosheid duurt meestal nog geen minuut maar voor omstanders lijkt dit vaak wel 5 tot 10 minuten te duren. Tijdens de bewusteloosheid kunnen de armen of benen schokken en het kan zijn dat u uw urine laat lopen. Wanneer er weer voldoende bloed naar de hersenen stroomt, herstelt het bewustzijn zich.