Duizeligheid komt vaak voor en heeft over het algemeen onschuldige oorzaken. Om de oorzaak van duizeligheid duidelijk te krijgen is het belangrijk om een patroon te herkennen in de klachten; in welke situatie treedt de duizeligheid op? Op deze manier kan een waarschijnlijke oorzaak worden aangewezen
Orthostatische hypotensie:
Hierbij ontstaat duizeligheid bij opstaan vanuit zittende of liggende positie. Vaak ontstaat hierbij een pijnlijk gevoel in schouders en nek in staande houding hetgeen snel verdwijnt als u gaat liggen. Ook hartkloppingen, oorsuizen kunnen hierbij aanwezig zijn.
Orthostatische hypotensie ontstaat doordat de bloedvaten in het lichaam te traag samenknijpen om een lage bloeddruk te voorkomen. Dit komt meer voor bij:
- ouderen (de zenuwbanen die de vaten moeten doen samenknijpen werken minder goed)
- bloeddrukverlagende medicijnen
- medicijnen tegen een depressie of psychose
- een tekort aan vocht (dehydratie door onvoldoende drinken)
- alcohol gebruik (dit geeft verwijding van de bloedvaten in het hele lichaam).
Het is een onschuldige oorzaak en kan verholpen worden door instructies, bijvoorbeeld gefaseerd opstaan, aanpassing van medicijnen, voldoende drinken, alcohol vermijden.
Positie duizeligheid
Dit wordt ook wel Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPH) genoemd. Het betreft een kortdurende draaiduizeligheid die ontstaat als het hoofd snel van houding verandert zoals bij draaien, voorover buigen, omhoog- of achteromkijken. De aanvallen van draaiduizeligheid duren meestal kort (hooguit een minuut). Het is een onschuldige aandoening en verdwijnt meestal binnen 4 weken.
Neuritis vestibularis
Hierbij werkt het evenwichtsorganen tijdelijk minder goed. Het evenwichtsorgaan (dit bevindt zich achter beide oren), kan geïrriteerd zijn zonder duidelijke reden of na een (virale) infectie. De duizeligheid gaat gepaard met misselijk waarvoor de huisarts medicijnen kan voorschrijven. Ook deze oorzaak is onschuldig en gaat binnen een week weer over.
Ziekte van Ménière
Deze aandoening wordt gekenmerkt aanvallen van draaiduizeligheid met gehoorverlies, oorsuizen of een druk in het oor. Het gehoorverlies en het oorsuizen zijn in de eerste instantie tijdelijk doch op den duur vaak blijvend. Een aanval duurt minuten tot uren.
Er is geen medicatie die de duizeligheid doet verminderen. De misselijkheid kan wel behandeld worden door de huisarts d.m.v. medicijnen. Tevens zijn er behandelingen om te leren omgaan met het oorsuizen.