085 – 303 86 20

Benauwdheid

Ademnood, kortademigheid en benauwdheid zijn verschillende benamingen voor een gevoel van ‘luchttekort’. Een heel naar en bedreigend gevoel dat vele oorzaken kan hebben. Benauwdheid kan ook duiden op problemen aan uw hart. Goed dus om deze klacht door uw huisarts te laten onderzoeken.

Wat is benauwdheid?

Bij benauwdheid of kortademigheid kost het veel moeite om te ademen. Men heeft het gevoel 'geen lucht te krijgen'. De medische term hiervoor benauwdheid is dyspnoe (dyspneu).

Hoe ontstaat benauwdheid?

Benauwdheid kan plotseling optreden. In dat geval wordt geadviseerd direct naar de huisarts of de spoedeisende hulp te gaan. Kortademigheid kan namelijk een symptoom zijn van een ernstige aandoening zoals:

 • hartinfarct
 • longembolie
 • blokkade van de luchtwegen
 • luchtweginfectie
 • allergische reactie

Chronische of langzaam ontstane benauwdheid vereist een analyse door de huisarts of specialist om de oorzaak te achterhalen. Deze benauwdheid kan ontstaan door problemen op het gebied van het hart, longen, doorgankelijkheid van keel en neus of door een bloedafwijking.

Mogelijke oorzaken

Benauwdheid kan worden veroorzaakt door problemen van het hart, de longen, het bloed en de keel/neus regio.

Als het hart de oorzaak is voor kortademigheid dan kan dit een uiting zijn van hartfalen, zuurstofgebrek van de hartspier (angina pectoris) of een hartritmestoornis.
Bij een long-oorzaak kan het gaan om emfyseem, astma of een luchtweginfectie.
Bloedarmoede kan, doordat het zuurstoftransport door het bloed niet optimaal is, benauwdheid veroorzaken.

Diagnose van benauwdheid

Bij kortademigheid of benauwdheid zal de huisarts eerst proberen de oorzaak te vinden. Onderzoek van hart, longen en bloed zal worden uitgevoerd. Als een verdenking bestaat op een oorzaak van het hart dan zal de huisarts u doorverwijzen naar een cardioloog. De cardioloog kan dan een onderzoek doen naar de eventuele aanwezigheid van hartfalen, angina pectoris of ritmestoornis.

Behandeling benauwdheid

De behandeling van kortademigheid is afhankelijk van de oorzaak. Als een oorzaak wordt gevonden in uw hart, zal de cardioloog na een uitgebreid onderzoek de resultaten en de mogelijke behandeling met u bespreken. 

Veelgestelde vragen

 • Kan benauwdheid van het hart komen?

  Ja, benauwdheid of kortademigheid kan een teken zijn van hartfalen, angina pectoris of een ritmestoornis. Uw huisarts kan u na onderzoek doorverwijzen naar ons voor een uitgebreider onderzoek naar de oorzaak van uw klachten vanuit het hart.

 • Kan roken kortademigheid geven?

  Ja, roken kan schade berokkenen aan longen, hart en bloedvaten. Roken kan daarmee respectievelijk leiden tot emfyseem, hartinfarct, bloedvatvernauwingen of luchtweginfectie.

 • Kan benauwdheid bij vrouwen een symptoom zijn van angina pectoris?

  Ja, vrouwen ervaren vaak andere klachten bij angina pectoris dan mannen. Waar mannen vaak een drukkende pijn op de borst bij inspanning beschrijven, hebben vrouwen vaker last van benauwdheid en vermoeidheid als de hartspier te weinig zuurstof aangeboden krijgt.

 • Wat zijn de oorzaken van acute benauwdheid?

  Bij plotseling optredende kortademigheid moet gedacht worden aan een acuut hartinfarct, hartfalen, ritmestoornis, astma, longembolie of blokkade van de luchtwegen. En er zijn zelfs nog meer oorzaken. Als u deze klachten heeft is het belangrijk om direct naar een arts of spoedeisende hulp te gaan. Daar kan men zijn onderzoek en de juiste diagnose stellen.