Voor Angela de Rooij van Diabetesvereniging Nederland zijn de huidige digitale mogelijkheden een uitkomst. Ze maakt gebruik van een bloedglucosemeter die via bluetooth gegevens naar een app stuurt. Ze stuurt haar gegevens door naar haar arts, en hoeft alleen te komen als er afwijkende waarden zijn.
Dat was wel anders: "Normaal moest ik vier keer per jaar op consult", zegt ze. "Zo'n consult bestaat uit bloedprikken, een gesprek met de praktijkondersteuner en een gesprek met de huisarts. Dat kost je dus 2 uur, en als de afspraak niet op je vrije dag kan plaatsvinden, moet je vrij nemen van je werk."
Cardioloog Igor Tulevski is enthousiast over de nieuwe mogelijkheden. "Het thuis meten van biodata zegt meer dan bij de dokter. Het aantal metingen is groter, waardoor je continue informatie hebt als dat nodig is. Dat geeft een veel betrouwbaarder beeld. Stuur me de juiste data, dan hoef je niet te komen."
De keerzijde
In de App Store en in de Play Store zijn inmiddels ruim 350.000 gezondheidsapps te vinden. Er is ook een keerzijde aan die populariteit. Die keerzijde kent De Rooij vanuit haar werk voor de Diabetes Vereniging Nederland ook. Zowel zorgverleners als patiënten stellen vragen aan de verenging over de kwaliteit van die apps.
"Er is gewoon onvoldoende over nagedacht," zegt De Rooij. "Er is al veel wantrouwen over de kwaliteit van die metingen, het zou goed zijn als er dus een duidelijk keurmerk komt."
Want je glucose of bloeddruk meten, is een heel ander verhaal dan met een stappenteller je stappen meten, benadrukt ze. "Als een stappenteller honderd stappen ernaast zit, heeft dat geen gevolgen. Als je glucosewaarden niet goed zijn, wél."
Klik hier voor het volledige artikel.