085 – 303 86 20

Zo verlaagt u uw bloeddruk zonder medicijnen

side view doctor checking patient

Het is al langer bekend dat een hoge bloeddruk leidt tot hart- en vaatziekten. Als behandeling daarvoor op tijd wordt ingezet, kunnen ernstige gezondheidsproblemen zoals hartaanvallen en beroertes worden voorkomen. Een vroege behandeling voorkomt veel leed. Maar voordat u besluit om medicatie te nemen kunt u soms zelf al uw bloeddruk verlagen. In dit artikel leest u wat u zelf kunt verbeteren en zelfs welke specifieke voeding u het beste kunt eten. 

Een hoge bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben, van erfelijkheid tot leefstijl. Nog voordat medicatie wordt gestart door uw arts is het belangrijk om alle factoren die ook kunnen bijdragen aan een verhoogde bloeddruk aan te passen, zodat wellicht medicijnen overbodig zijn.

Factoren die de bloeddruk verhogen

Dieet gerelateerde factoren die de bloeddruk verhogen zijn: de inname van zout, drop, zoethout, alcohol en drugs. Leefstijl, in de vorm van stress, weinig bewegen en overgewicht, kan ook leiden tot een verhoogde bloeddruk. Probeer deze factoren aan te pakken voordat u met medicatie begint.

Rucola, spinazie en rode biet 

Maar zelfs als u bovenstaande al goed toepast is er nog een stap die u kunt maken voordat uw arts een recept uitschrijft. Natuurproducten, zoals bepaalde groenten, kunnen ook de bloeddruk verlagen. Een groep onderzoekers van Maastricht UMC publiceerde in de ‘Journal of Nutrition’ een onderzoek naar het bloeddrukverlagende effect van nitraatrijke groenten, zoals: rucola, spinazie en rode biet. Nitraat wordt door het lichaam omgezet in nitriet, wat leidt tot de productie van stikstofmonoxide en dat geeft een verwijding van de bloedvaten en een daling van de bloeddruk tot gevolg.

Om de oorzaak van het bloeddrukverlagende effect te achterhalen, werden in het onderzoek vier behandelingen met gelijke hoeveelheden nitraat getest bij (gezonde) vrijwilligers. Groentesap van bieten, rucola en spinazie (elk 800 mg nitraat) werd vergeleken met natriumnitraat in water. De nitraatspiegels in het bloed stegen evenveel bij alle vier de drankjes, maar alleen de groentesappen verlaagden de bloeddruk. Dit vertelt dat de samenstelling van groenten, met stoffen zoals flavonoïden, het positieve effect van nitraat versterkt. Goed nieuws dus! 

Leefstijl, dieetaanpassing en nitraathoudende groenten

Het is dus verstandig om in aanvulling op uw leefstijl en dieetaanpassing, deze nitraathoudende groenten te eten. Wellicht normaliseert u uw bloeddruk en zijn medicijnen niet (meer) nodig. De cardiologen van Cardiologie Centra Nederland verkiezen uw gezonde leefstijl boven het voorschrijven van medicatie als daarmee de bloeddruk normaal wordt.