085 – 303 86 20

Winterhanden en -tenen; dít kunt u eraan doen

young girl red knitted winter hat scarf holds snow hands winter

Het wordt kouder en veel mensen krijgen last van winterhanden en -tenen. Wat zijn deze winterperikelen, waardoor worden ze veroorzaakt en wat kun je er aan doen? Vragen die bij veel mensen spelen. In dit artikel vindt u het antwoord.

Winterhanden en -tenen, ook bekend als perniones, ontstaan door een reactie van de huid op een lage temperatuur. U kunt de klachten herkennen aan rode, gezwollen, jeukende en soms pijnlijke plekken op de huid van de handen en tenen. 

Wie heeft een verhoogde kans op winterhanden en -tenen?

Vrouwen hebben vaker last van winterhanden en -tenen dan mannen. Dit heeft te maken met hormonale verschillen die kunnen leiden tot “verkramping van de haarvaatjes" (microvasculaire doorbloedingsstoornis zoals bij het “vrouwenhart”). Tieners en jongvolwassenen ervaren vaak winterhanden en -tenen, dit komt mogelijk door hormonale veranderingen tijdens de groeifase. 

Heeft u familieleden die last hebben van winterhanden of -tenen? Dit verschijnsel kan een genetische oorzaak hebben en dus in bepaalde families vaker voorkomen. Ook mensen met aandoeningen die de bloedcirculatie beïnvloeden, zoals het fenomeen van Raynaud, en diabetes, hebben een hoger risico.  Roken vernauwt de bloedvaten en kan de bloedcirculatie verder belemmeren, wat de kans op winterhanden en -tenen verhoogt. Mensen die regelmatig worden blootgesteld aan koude omstandigheden, zoals buitensporters of mensen die buiten werken, lopen ook meer risico. Tenslotte kan het gebruik van een bètablokker, die door een arts wordt voorgeschreven ter behandeling van een hoge bloeddruk, ritmestoornissen of hartfalen, leiden tot winterhanden en -tenen.

Vermijd winterhanden en -tenen door de volgende maatregelen:

  • Voorkom zoveel mogelijk blootstelling aan kou. 
  • Draag warme, isolerende handschoenen, sokken en schoenen. Zorg ervoor dat ze niet te strak zitten, want dit kan de bloedsomloop belemmeren.
  • Vermijd plotselinge temperatuurwisselingen. Laat uw huid geleidelijk wennen aan veranderingen in temperatuur. Vermijd roken en overmatig alcoholgebruik aangezien dit de doorbloeding van de handen en voeten nadelig kan beïnvloeden.

Heeft u last? Dan kunt u de volgende acties ondernemen: 

  • Beweeg regelmatig handen/vingers en voeten/tenen waardoor de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. 
  • Stop met roken, aangezien roken de bloedsomloop kan belemmeren. 
  • Eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitamines en mineralen. 
  • Als u een bètablokker gebruikt kan u, in overleg met de voorschrijvende arts, de dosering verlagen, het medicijn vervangen door een ander of (tijdelijk) stoppen.
  • De pijn kan worden verminderd door pijnstillers zoals paracetamol. 
  • Ook kan een behandeling met medicijnen de klachten verminderen. Zo kunnen crèmes die corticosteroïden bevatten de ontsteking en jeuk verminderen. 
  • Tot slot kan gestart worden met Nifedipine. Dit medicijn verwijdt de bloedvaten zodat de doorbloeding van de handen en voeten wordt verbeterd. Voor medicamenteuze behandeling dient vanzelfsprekend een arts te worden geraadpleegd.

Zo komt u prettig de winterse kou door. Zorg goed voor uzelf en geniet van de prachtige winterdagen die eraan komen.