085 – 303 86 20

Wijsheid, maar ook hartklachten komen met de jaren

happy family grandson child congratulates grandmother holiday gives card

Het is misschien niet zo leuk om te lezen, maar al vanaf het 30ste levensjaar begint uw lichaam langzaam te verouderen. Maar geen zorgen, het is nooit te laat om voor uw gezondheid te zorgen! In dit artikel vertellen we wat deze degeneratie voor een invloed heeft op uw hart en vaten. En belangrijker nog, hoe blijft u fit(ter)?

Wijsheid komt met de jaren, dat klinkt goed. Maar helaas komt ouderdom ook met gebreken. Dat geldt voor alles in het lichaam en dus ook het hart en de bloedvaten verouderen. Dit proces wordt degeneratie genoemd en kan verschillende functies van het hart beïnvloeden. Zo kan er een verminderde doorbloeding en verbindweefseling van de hartspier ontstaan. Maar ook de kans op prikkel- en geleidingsstoornissen, klepverkalking en verstijving van de bloedvaten neemt toe. Al deze ‘ouderdomskwalen’ worden degeneratieve veranderingen van het hart genoemd.

Hoe tellen de jaren precies?

Vanaf het 30e levensjaar 

Deze veranderingen beginnen vanaf het 30ste levensjaar. Afname van de haarvaatjes (capillairen) en bindweefselvorming in de hartspier leiden aanvankelijk niet tot klachten. 

Tussen de 50-60 jaar

Tussen de 50-60 jaar neemt de stijfheid van de hartspier toe (diastolische dysfunctie) evenals de stijfheid van de slagaders (arteriële stijfheid). Dit leidt tot een milde vorm van hartfalen en een hogere systolische bloeddruk. Bij sommigen leiden deze veranderingen tot vermindering van de conditie, benauwdheid en het vasthouden van vocht.

Tussen de 60-70 jaar

Tussen de 60-70 jaar bestaat er een grotere kans op ritmestoornissen (zoals atriumfibrilleren) en begint kalkafzetting op de hartkleppen (vooral de aortaklep en de mitralisklep zijn hierbij betrokken). Wanneer de stijfheid van de hartspier toeneemt, kunnen de symptomen van hartfalen in deze leeftijdsklasse leiden tot beperkingen in het dagelijks leven.

Vanaf het 70e levensjaar

Vanaf 70 jaar komen hartziekten steeds meer voor. Denk hierbij aan kleplijden (aortaklepstenose en mitralisklepinsufficiëntie), maar ook aan vernauwing van de kransvaten. Ook de elektrische activiteit van het hart neemt af, zodat soms een pacemaker noodzakelijk is. 

Ouder worden en fit blijven 

Dus naarmate u ouder wordt, is het zinvol om bij pijn op de borst, conditieverlies, benauwdheid, vochtophoping, duizeligheid of wegraking uw huisarts te raadplegen. Hoe ouder u wordt hoe meer kans op een hartprobleem. 

Een gezonde leefstijl helpt u fitter te blijven, ook op de langere termijn leeft u daarvoor vaak in betere gezondheid. Vermijd dus de risicofactoren voor uw hart, eet gezond, voorkom langdurige stress en beweeg. En om dit artikel hoopvol af te sluiten; door de jaren heen zijn gelukkig ook de behandelingsmogelijkheden toegenomen dankzij internationaal onderzoek. Natuurlijk draagt Cardiologie Centra Nederland daar graag aan bij zodat wij kunnen blijven zeggen; ‘onze zorg klopt!’.