085 – 303 86 20

Welke work-out helpt om uw bloeddruk te verlagen?

smiley man woman working out

Welke oefeningen die u thuis of in de sportschool kunt doen, zouden kunnen helpen bij het verlagen van een te hoge bloeddruk? Recent onderzoek geeft een antwoord op die vraag.

Wereldwijd hebben miljoenen mensen last van hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd. Hypertensie vormt een belangrijk risico op hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct, beroerte, ritmestoornissen en hartfalen. Hoewel medicatie en veranderingen in levensstijl (geen drop eten, minder zout innemen, veel bewegen en afvallen) vaak worden aanbevolen om de bloeddruk te verlagen, is er een groeiende belangstelling voor de impact van lichaamsbeweging op de bloeddrukregulatie. In een recente publicatie in het British Journal of Sports Medicine wordt het effect van de oefening “planking” op hypertensie beschreven.

 

Wat is hypertensie?

Voordat we ingaan op de voordelen van “planking”, is begrip van hypertensie belangrijk. Het hart pompt het bloed met kracht de slagaders in. Dit zorgt voor druk op de bloedvaten: de bloeddruk. Die druk is nodig om bloed rond te pompen, zodat de organen en spieren genoeg zuurstof krijgen. De bloeddruk wisselt constant en is in de nacht laag, stijgt gedurende de dag en is hoog bij inspanning, stress en emotie. Als de bloeddruk langdurig hoog is, dan spreekt men van hypertensie. En als de druk hoger is dan noodzakelijk, dan kan dat de bloedvaten beschadigen, hetgeen kan leiden tot een hartinfarct of beroerte.

 

Welke voordelen heeft planking?

“Planking” (“planken” in het Nederlands) is een statische oefening, waarbij je een opdrukhouding aanhoudt waarbij het lichaam wordt ondersteund door de onderarmen en tenen en een rechte lijn vormt van top tot teen. Bij deze ogenschijnlijk eenvoudige oefening worden meerdere spiergroepen tegelijk gebruikt, waaronder die van de “core” (lichaamskern), de armen en de benen. Naast het versterken van deze spiergroepen en het verbeteren van de houding, blijkt planking dus ook een positieve invloed te hebben op hypertensie.

 

Planking activeert verschillende spiergroepen, wat leidt tot een verhoogde bloedstroom door het lichaam. Deze verbeterde bloedsomloop kan helpen de druk op de wanden van bloedvaten te verminderen en daardoor de bloeddruk te laten dalen.

 

Sterke “core” spieren zijn essentieel voor het behoud van een gezonde houding en ondersteuning van de wervelkolom. Aangezien planking voornamelijk gericht is op deze kernspieren, kan het helpen bij het verminderen van rugbelasting en, naar nu blijkt, verbeteren van de hart- en vaatgezondheid.

 

Chronische stress is een bekende bijdragende factor aan hypertensie. Regelmatige lichaamsbeweging, waaronder planking, maakt endorfines vrij (dit zijn natuurlijke stressverlagers) waardoor ontspanning wordt bevorderd en de bloeddruk wordt verlaagd.

 

Overgewicht wordt vaak in verband gebracht met hypertensie. Planking kan, in combinatie met een uitgebalanceerd dieet en andere vormen van lichaamsbeweging, helpen bij gewichtsvermindering, wat zal resulteren in een afname van de bloeddruk.

 

Het onderzoek toont aan dat met name training in de vorm van “planking” leidt tot verlaging van de bloeddruk. Aldus bevelen we als cardiologen van CCN aan om, indien u hypertensie heeft, veel te bewegen en zeker ook “planking” te proberen. 

 

Planking uitgelegd

De redactie van RTL Nieuws heeft een filmpje gemaakt over de do’s en don’ts bij planken (en zogenaamde wall-sits, die ook een positief effect hebben). Overleg altijd even met uw arts, sportschool of fysiotherapeut als u inschat dat dat nodig is.

 

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5399426/meteen-je-bloeddruk-omlaag-door-te-planken-zo-zit-dat