085 – 303 86 20

Welke invloed heeft testosteron op het 'mannenhart'?

Mannenhart

Wij delen met regelmaat nieuws over het ‘vrouwenhart’, vandaag verdiepen wij ons specifiek in het hart van de man. Hoewel er tegenwoordig meer gelijkheid is in leefstijl dankzij de emancipatie, zijn er verschillen in de hormoonsystemen van mannen en vrouwen. In dit artikel onderzoeken we het ‘mannenhart’. Wat is de invloed van testosteron en hoe is dit mogelijk gerelateerd aan hart- en vaatziekten? 

De relatie tussen hart- en vaatziekten en testosteronniveaus is complex en nog niet volledig opgehelderd. Wel zijn er aanwijzingen dat een laag testosteronniveau samenhangt met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Een laag testosteronniveau kan verschillende oorzaken hebben waarop we later terugkomen.

Belang van testosteron voor lichaam en gezondheid 
Om te beginnen, is testosteron een hormoon dat voornamelijk in de testes van mannen en ,in mindere mate, in de eierstokken van vrouwen wordt geproduceerd. Dit hormoon speelt een essentiële rol in diverse belangrijke functies, zoals het reguleren van spiermassa, botdichtheid, stemming en libido. Bovendien heeft testosteron zowel directe als indirecte effecten op de werking van het hart en de longen. Het kan bijvoorbeeld invloed uitoefenen op de functie van bloedvaten, de concentratie van cholesterol in het bloed en ontstekingsprocessen. Naarmate mensen ouder worden daalt het testosteronniveau.

Laag testosteronniveau mogelijk risico op hart- en vaatziekten
Sommige onderzoeken geven aan dat een laag testosteronniveau bij mannen in verband kan worden gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Een tekort aan testosteron wordt geassocieerd met diverse risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals overgewicht, insulineresistentie, hartritmestoornissen en hoge bloeddruk. Een laag testosterongehalte kan ook bijdragen aan de ophoping van buikvet, wat weer in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hartinfarct en beroerte.

Testosteron Vervangende therapie (TVT)
Bovenstaande zaken zijn aanleiding voor verder onderzoek. Wel is er al een medische behandeling die zich richt op testosteron vervangende therapie (TVT). Bij deze behandeling wordt het testosteron aangevuld bij mannen met een laag testosteronspiegel en symptomen als vermoeidheid en een verminderd libido. De veiligheid van deze therapie met betrekking tot hart- en vaatziekten wordt momenteel onderzocht en bediscussieerd. Sommige studies hebben mogelijke voordelen getoond, terwijl andere bezorgdheid hebben geuit over mogelijke risico's zoals een verhoogd risico op bloedstolsels of hartaanvallen. Daarnaast worden hoge testosteronspiegels geassocieerd met andere problemen zoals haaruitval, acne, prostaatkanker, agressief gedrag en stemmingswisselingen. Kortom, het reguleren van testosteronspiegels is nog een complexe kwestie. Zowel te hoog als te laag kan problemen geven. 

Testosteronniveau en het mannenhart heeft meer onderzoek nodig 
Het optimale testosteronniveau is nog niet definitief vastgesteld. Er wordt nog aanvullend onderzoek gedaan naar het mannenhart in combinatie met de testosteronspiegel en de eventuele behandeling. We blijven daarom de ontwikkelingen van het mannenhart volgen en adviseren u als er nieuws is vanaf het wetenschappelijk front over dit masculine onderwerp.