085 – 303 86 20

Welk effect heeft het winterseizoen op uw hart?

young woman cleans snow yard snowy weather

Dit weekend wordt de klok een uur teruggezet en krijgen we een uurtje extra slaap cadeau. Wintertijd is niet alleen een verandering van de wijzers van de klok, maar ook een kans om ons bewust te worden van onze dagelijkse levensstijl en de manier waarop deze veranderingen onze gezondheid en welzijn kunnen beïnvloeden. Welke invloed heeft de wintertijd eigenlijk op uw hart?

Waarom de klok verzetten? 

De zomer- en wintertijd is in 1977 onder andere ingevoerd met het idee dat het zorgt voor energiebesparing. Door de klok een uur terug te zetten in de zomer, wordt het natuurlijke daglicht effectiever gebruikt. Hierdoor hebben mensen minder kunstmatige verlichting nodig in de avonduren. Toch is niet iedereen er blij mee. Het kan het bioritme verstoren en de nodige mensen ervaren dan ook last van de tijdsprong.

Biologische klok 

In ons lichaam bevindt zich een nauwkeurige biologische klok die gevoelig reageert op veranderingen in de tijd. Het verstoren van deze biologische ritmes kan leiden tot ongemak en gezondheidsproblemen, zoals we zien bijvoorbeeld bij de bekende jetlag na een lange vlucht. Maar wat minder bekend is, is dat de overgang tussen zomer- en winter invloed kan hebben op ons gestel, met potentiële gevolgen voor ons hart.

Uw hart in de winter

Wat zijn de effecten van het koudere weer op uw hart? Dit zijn zeven aandachtspunten om in de winter extra bewust te zijn van uw hart.

  1. Allereerst, de lage buitentemperatuur kan ertoe leiden dat de bloedvaten samentrekken (vasoconstrictiel), waardoor de bloeddruk kan stijgen. Voor mensen met al bestaande hartaandoeningen of een hoge bloeddruk kan dit het risico op hartproblemen vergroten. Controleer daarom uw bloeddruk in de winter. 
  2. Veel mensen bewegen in de winter minder vanwege de kou en kortere dagen. Verminderde fysieke activiteit kan leiden tot gewichtstoename en een verslechtering van de hart- en vaatconditie.
  3. Vaak is er een verandering van het eetpatroon in de wintermaanden. Denk bijvoorbeeld aan de feestdagen. Er worden dan meer calorieën, suiker en vet ingenomen, wat kan leiden tot toename van gewicht, bloeddruk en cholesterol; nadelig voor hart en vaten.
  4. Luchtweginfecties: Koud weer kan het risico op luchtweginfecties zoals griep en longontsteking vergroten. Deze infecties kunnen het hart belasten en bestaande hartaandoeningen verergeren.
  5. Seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD): Sommige mensen ervaren tijdens de wintermaanden een soort depressie. SAD kan leiden tot ongezonde leefstijlkeuzes, waaronder slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging.
  6. Uitdroging: mensen hebben mogelijk minder dorst bij koud weer, wat leidt tot onvoldoende hydratatie. Uitdroging kan het risico op de vorming van bloedstolsels en cardiovasculaire gebeurtenissen verhogen.
  7. Tenslotte (dit verwacht u misschien niet) kan een flink pak sneeuw invloed hebben op uw hart. Want onvoorbereid sneeuwscheppen kan risicovol zijn. Sneeuwscheppen is zeer inspannend en kan het risico op een hartaanval vergroten, vooral bij mensen die niet regelmatig lichamelijk actief zijn. Bewegen is gezond, maar bouw het op. 

Gelukkig ook zeker positieve effecten van de winter… 

Als u rekening houdt met bovenstaande effecten van de wintertijd dan zal de winter een prachtig seizoen worden. Neem hierbij mee dat koude uw immuunsysteem verbetert en u hopelijk gezellig met uw dierbaren in huiselijke sfeer verkeert. Geniet dus van de koude dagen en sluit u aan bij Ella Fitzgerald die in 1937 zong: “I’ve got my love to keep me warm”.