085 – 303 86 20

Wees alert op hartklachten; juíst tijdens de feestdagen

beautiul christmas home concept

De feestdagen zijn veelal een mooie periode van gezelligheid, waarin we waardevolle momenten vieren met familie en vrienden. In deze feestelijke periode laat onderzoek echter minder vrolijk nieuws zien. Het is goed om ons bewust te zijn van de opvallende piek in de sterftecijfers.

Opvallend piekmoment rond de feestdagen 

We weten al lang(er) dat er meer mensen sterven in de winter. In 2004 werd een artikel in het gerenommeerde tijdschrift Circulation geplaatst waarin beschreven werd dat de sterfte (ongeacht de oorzaak) het hoogste is tijdens de feestdagen. Voor deze analyse werd data gebruikt van 53 miljoen Amerikanen. Ondanks de gezelligheid die deze dagen kenmerkt, werden twee specifieke piekmomenten gevonden: eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.

Stel uw bezoek aan de eerste hulp niet uit 

Een mogelijke verklaring die benoemd wordt is dat patiënten met (hart)klachten wellicht hun bezoek aan de huisarts of eerste hulp uitstellen als de feestelijke momenten in volle gang zijn. De boodschap is duidelijk: schroom niet om medische hulp in te schakelen, zelfs als het kerstdiner wordt geserveerd of de champagne wordt ontkurkt. Samen kunnen we ervoor zorgen dat deze feestdagen niet alleen gevuld zijn met gezelligheid, maar ook met gezondheid.