085 – 303 86 20

Wat doet een cardioloog?

20221214 CCN JoniIsraeli 077 ER5 8609

Een cardioloog is een dokter die gespecialiseerd is in het opsporen, behandelen en voorkomen van ziekten die te maken hebben met het hart en de bloedvaten. Van hoge bloeddruk en hartritmestoornissen tot hartfalen en aangeboren hartafwijkingen, de cardioloog is de expert voor alles wat met het hart te maken heeft.

Wat doet een cardioloog?

De cardioloog weet niet alleen veel over hartziekten, maar is ook goed in het voorkomen ervan. Tevens adviseert de cardioloog u over een gezonde levensstijl, met name ter verlaging van uw hart- en vaatrisico zoals het verlagen van uw cholesterol of uw bloeddruk. Zo nodig stelt de cardioloog een behandeling voor die kan variëren van medicatie tot hartcatheterisatie, stentplaatsing, klepvervanging via de lies of een pacemaker implantatie. Indien er operatief een hartklep moet worden vervangen zal de cardioloog overleggen met de hartchirurg, want een cardioloog opereert niet. 

Waarom naar de cardioloog? 

Vaak is de eerste stap naar een cardioloog een doorverwijzing van uw huisarts, die u kan adviseren een cardioloog te bezoeken als u bepaalde symptomen hebt, zoals pijn op de borst, kortademigheid, duizeligheid of hartkloppingen. Met name als er hartziekten in uw familie voorkomen is het goed om te laten onderzoeken of er signalen zijn van een mogelijk erfelijke aandoening. Als u zich zorgen maakt over uw hart is het goed om hierover met uw huisarts te praten. Uw huisarts kan beoordelen of een consult bij de cardioloog nodig is of dat geruststelling voldoende is.

Hoe ziet een afspraak bij de cardioloog eruit? 

Tijdens uw eerste bezoek aan de cardioloog op de polikliniek kunt u een uitgebreid onderzoek verwachten. Een team van verpleegkundigen, echocardiografisten en een cardioloog zullen uw medische geschiedenis doornemen en de nodige tests uitvoeren zoals een ECG (hartfilmpje), inspanningstest, echocardiogram (hartecho), of bloedtest om een duidelijk beeld te krijgen van het functioneren van uw hart. Eventueel zullen er extra onderzoeken nodig zijn.

Wat doet een cardioloog?

Samenwerken met uw cardioloog

Tijdens het consult is het belangrijk dat u open en eerlijk vertelt over uw klachten, levensstijl en zorgen. Die informatie is belangrijk voor de juiste diagnose en behandeling. Vraagt u  gerust naar de verschillende behandelopties en wat u zelf kunt doen om uw hartgezondheid te verbeteren. Het kan fijn zijn om uw vragen vooraf op te schrijven, zodat u niets vergeet tijdens het consult. Aan de hand van de bevindingen volgt een advies van uw cardioloog. Samen met uw cardioloog kijkt u welke oplossing het beste is voor uw probleem; deze beslissing neemt u samen.

Waarom is een cardioloog belangrijk? 

U kunt de expertise van een cardioloog inschakelen om een diagnose te stellen, de beste behandeling te kiezen en informatie te krijgen over een goede leefstijl ter voorkoming van hart- en vaatziekten.

Uw hart is de motor van uw lichaam, dus zorg er goed voor! En soms is de hulp van de cardioloog nodig; wij zijn er dan graag voor u.