085 – 303 86 20

Waarom een vrouw andere risico’s op hart- en vaatziekten kan lopen dan een man

fitness happy heart hands old woman nature after running health wellness workout smile motivation peace with senior lady sign love faith training nature

Het vrouwenhart is lang onderbelicht geweest in de cardiologie. Gelukkig is daar verandering in gekomen, omdat het hart - en de vaten - in een vrouwenlichaam aan andere risico’s bloot kunnen staan dan in een mannenlichaam. Een voorbeeld daarvan is het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Dit is een veel voorkomende hormonale stoornis die vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft. Wetenschappelijke studies suggereren een mogelijk verband tussen PCOS en een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Hoewel de belangrijkste kenmerken van PCOS een onregelmatige menstruatie, te hoge androgeenspiegels en polycysteuze eierstokken zijn, heeft onderzoek licht geworpen op het mogelijke verband tussen PCOS en hart- en vaatziekten (HVZ). Het begrijpen van dit verband is cruciaal voor vrouwen met PCOS en zorgprofessionals om effectieve preventieve maatregelen te kunnen nemen.

 

Polycysteus ovariumsyndroom is een complexe aandoening die de eierstokken, het hormonale evenwicht en de vruchtbaarheid bij vrouwen aantast. De exacte oorzaak blijft onbekend, maar er wordt aangenomen dat er genetische en omgevingsfactoren bij betrokken zijn. Veel voorkomende symptomen van PCOS zijn onregelmatige menstruatiecycli, overmatige haargroei, acné, gewichtstoename en onvruchtbaarheid. De diagnose is gebaseerd op de aanwezigheid van bepaalde criteria, waaronder hyperandrogenisme (overmatige productie van mannelijke hormonen), onregelmatige menstruatiecycli en de groei van cysten op de eierstokken, die kunnen worden aangetoond door middel van echografie.

 

Wetenschappelijke studies hebben een mogelijk verband gesuggereerd tussen PCOS en een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Vrouwen met PCOS hebben vaak een clustering van risicofactoren die met hart- en vaatziekten in verband kunnen worden gebracht, zoals obesitas, insulineresistentie (diabetes), dyslipidemie (verhoogd cholesterol), hypertensie (hoge bloeddruk) en ontstekingen. Deze risicofactoren dragen bij aan de ontwikkeling van atherosclerose, een aandoening die wordt gekenmerkt door de opbouw van aanslag (plaque) in de slagaders. Deze plaque leidt tot een vernauwing van deze vaten en daarmee tot een vermindering of het stoppen van de doorbloeding van bepaalde organen, zoals het hart (hartinfarct) en de hersenen (beroerte ofwel CVA).

 

Het herkennen van het verband tussen PCOS en hart- en vaatziekten is cruciaal om preventieve maatregelen te kunnen nemen. Wijzigingen in levensstijl spelen een sleutelrol bij het verlagen van risico's. Regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet, gewichtsbeheersing en stoppen met roken zijn essentieel om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Bovendien kunnen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen medicijnen voorschrijven om specifieke risicofactoren aan te pakken, zoals metformine om de insulinegevoeligheid te verbeteren of statines om dyslipidemie te behandelen.

 

Het is voor vrouwen met PCOS dus belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, overgewicht te voorkomen, de bloeddruk te controleren en regelmatig de cholesterolwaarden te laten testen. Als afwijkende waarden worden gevonden, dan moet behandeling met medicijnen worden overwogen. De cardiologen van CCN hebben veel kennis omtrent PCOS en werken nauw samen met gynaecologen en huisartsen om deze groep vrouwen de beste zorg te geven. Ook voor het vrouwenhart hebben we de expertise in huis.