085 – 303 86 20

Voorkomen is beter dan genezen; en Check@Home kan daarbij helpen

10172

Het is bekend dat sommige ziekten lange tijd onopvallend aanwezig kunnen zijn, zonder dat je klachten hebt. En als je dan eenmaal klachten krijgt, dan is de ziekte vaak al in een vergevorderd stadium en zijn er vaak ook al complicaties. Behandelen kan dan een stuk lastiger zijn. De oplossing; doe een thuistest, juist als je nog geen klachten hebt. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Aandoeningen waar je bijvoorbeeld aan moet denken, zijn hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes en nierfalen. Ernstige ziekten, waarvan bekend is dat als je deze in een vroeg stadium aantoont, een goede behandeling mogelijk is. Vandaar dat eind vorig jaar Check@Home is gestart. Dit is een initiatief van de Dutch CardioVasculair Alliance (DCVA), samen met Hartstichting, de Nierstichting en het Diabetes Fonds.  

 

In totaal zullen 160.000 mensen, tussen de 50 en 75 jaar, aan het initiatief deelnemen. Zij checken (zichzelf) op risicofactoren voor hart- en vaatziekten, diabetes en nierschade. In vier regio’s (Breda, Utrecht, Arnhem en Eindhoven) voeren mensen met een thuistest via het digitale Check@Home platform een screening uit. Deze thuistest zal onder andere bestaan uit een urinetest op nierschade, een hartritme-test en een vragenlijst. Bij vroege tekenen van hart- en vaatziekten, nierschade of diabetes volgt een vervolgonderzoek in een regionaal diagnostisch centrum. Indien nodig krijg je daar als deelnemer een leefstijladvies en/of wordt er met medicatie gestart.

 

Het doel van dit project is om in de komende 10 jaar de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en nierschade te laten dalen met 25 procent. Zo worden we in Nederland steeds gezonder en worden we “gezond” oud! En op deze manier zorgen we er ook voor dat de Nederlandse zorg betaalbaar en toegankelijk blijft; niet alleen voor ons, maar ook voor onze kinderen.