Gezonde voedingspatronen zoals het Mediterrane dieet, het DASH dieet of het semi-vegetarisch dieet zijn voorbeelden van aanbevolen voedingsrichtlijnen. Toch was er weinig bekend over de effecten van gezonde eetpatronen op de lange termijn. De volgende vraag bleef aldus staan: leven we langer als we ons aan (verschillende en soms wisselende) diëten houden?
Recent werd in het toonaangevende medische tijdschrift JAMA een onderzoek gepubliceerd dat antwoord geeft op deze vraag. In dit onderzoek wordt het effect van vier gezonde eetpatronen op het risico op totale en oorzaakspecifieke sterfte onderzocht.
Voor dit onderzoek zijn data van 75.230 gezonde vrouwen uit de Nurses' Health Study (NHS; 1984-2020) en gezonde 44.085 mannen uit de Health Professionals Follow-up Study (HPFS; 1986-2020) gebruikt. De voedingspatronen/diëten die werden onderzocht werden gescoord aan de hand van: Healthy Eating Index 2015 (HEI-2015), Alternate Mediterranean Diet (AMED)-score, Healthful Plant-based Diet Index (HPDI) en de Alternate Healthy Eating Index (AHEI).
Hoe hoger de score, hoe gezonder het eetpatroon. Na een follow-up tot 36 jaar werd de sterfte verbonden aan de scores van een gezond voedingspatroon. En wat bleek: hoe hoger de voedingsscores; hoe lager de kans op overlijden door hart- en vaatziekten, kanker en luchtwegaandoeningen.
Dus hoe gezonder men eet, hoe langer men leeft. Een open deur denkt u? … Gelukkig hebben we nu een wetenschappelijke bevestiging van ons vermoeden.