085 – 303 86 20

Van deze sinterklaaslekkernij kunt u met een gerust hart snoepen

saint nicholas sinterklaas day with shoe carrot traditional sweets caramel background v2

U kent het vast, van die momenten dat u even geen zin heeft in een snoeptomaat, komkommer of wortel. U wilt maar één ding; chocolade. Doen, of toch maar niet? Om antwoord te kunnen geven op deze vraag, is het van belang te weten welke chocolade u op het punt staat te nuttigen. Witte, melk of pure chocolade; het maakt een groot verschil.

Goed nieuws voor alle liefhebbers van pure chocolade, deze donkere lekkernij staat al decennia lang bekend om de grote gezondheidsvoordelen. In cacao en dus in chocolade zitten flavonoïden, dit zijn antioxidanten die u ook treft in groente en fruit. Hoe hoger het gehalte, hoe beter. In de regel betekent dit; hoe puurder de chocolade, hoe beter.  

Pure chocolade wordt daarmee beschouwd als ‘functionele voeding’ Dat betekent dat er, naast de voedingswaarde en het genot, nog meer gunstige eigenschappen aan pure chocolade kleven. Zo heeft het een anti-diabetische, ontstekingsremmende en anti-microbiële werking. Zo kan de donkere chocolade zelfs leiden tot het voorkomen van overgewicht en verhoging van HDL-cholesterol, hetgeen gunstige is voor hart en vaten.  

Hoe kan dit? Dit donkere goud zit bomvol stoffen die de gezondheid bevorderen. Denk aan polyfenolen, flavonoïden, procyanidinen en theobromines. Ja, zelfs vitamines en mineralen. Dit pallet aan nutriënten bevordert de werking van het immuunsysteem, biedt bescherming tegen hart- en vaatziekten en voorkomt bepaalde vormen van kanker en neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Dat klinkt geweldig, menig cardioloog zou u zo een recept uitschrijven… maar let op; de fabricage van het lekkers doet de voedingsstoffen helaas geen goed. Puur is vaak minder puur dan men denkt. Zo gaan verschillende voedingsstoffen (polyfenol, flavonoïden, flavan 3 ol, ascorbinezuur en thiamine) verloren tijdens het maken van de chocolade. Om dit verlies goed te maken, wordt er behoorlijk geknutseld door andere ingrediënten toe te voegen. Ook om de chocolade naar ieders voorkeur te maken, wordt van alles aangepast. Zo blijft er van de oorspronkelijke ingrediënten, zoals aangetroffen in de cacaobonen, in sommige repen weinig over. Kiest u voor de écht pure variant, dan profiteert u echter op een zeer smakelijke manier van vele gezondheidsvoordelen!

Naast vele goede eigenschappen, bevat chocolade heel wat calorieën en verzadigd vet. Maat houden is dus van belang. Laat u niet verleiden tot melk- of witte chocolade, deze zijn door het ontbreken van de gezonde ingrediënten, juist niet goed voor u. Maar van een heerlijk stuk pure chocolade, kunt u met een gerust hart genieten.