085 – 303 86 20

Valentijnsdag: bezorg uw hart een glimlach

Valentijnsdag 2

Het hart wordt sinds jaar en dag verbonden met ons gevoelsleven. Dit wordt bevestigd door talloze gezegden waarin de geestelijke toestand wordt gerelateerd aan het hart. Heeft u “iets op het hart” dan is het raadzaam uw “hart te luchten”. U “strijkt met uw hand over uw hart” omdat u gewoon uw “hart op de goede plaats” heeft. Het hart is verbonden met emotie en wellicht daarom het symbool van moed en … van de liefde.

Verliefdheid is een bijzondere gemoedstoestand die schrijvers en zangers door de eeuwen heen heeft geïnspireerd. Deze vaak fijne, en soms ook verwarrende, emotie vindt zijn oorsprong in de hersenen. Voelt u zich aangetrokken tot een ander dan leidt dit onmiddellijk tot een cascade van hormonale veranderingen. Zo zal de eerste aantrekkingskracht aanleidingen geven tot  de uitscheiding van dopamine door een diep gelegen, en dus oeroud,  gebied in de hersenen. Dopamine staat bekend als een "feel-good" hormoon (neurotransmitter), maar zorgt er ook voor dat wij alert zijn en in afwachting zijn van een beloning. Dopamine bereidt ons voor op de volgende stap: verliefdheid. Om deze “perfect storm” te vervolmaken geven de hersenen (hypofyse) oxytocine vrij. Dit “liefdeshormoon" helpt om een band met uw geliefde te creëren en zal u doen verlangen naar intimiteit.

Door al deze chemische veranderingen worden de bijnieren aangezet tot het uitscheiden van andere neurotransmitters zoals adrenaline en noradrenaline en zie daar de “symptomen” van liefde en opwinding; uw hart gaat sneller kloppen, u bloost door verwijding van de bloedvaten in het gezicht, uw gedachten worden volledig in beslag genomen door uw geliefde en u bent onrustig en slaapt slecht.

Tot zover de wetenschappelijke verklaring voor de liefde. 

Op Valentijnsdag zullen er weer veel harten sneller kloppen en soms zelfs, door alle opwinding, een overslag maken. Volg uw hart en verras uw (heimelijke) liefde met een kaartje of kado. Ella Fitzgerald maakte in het liedje “My Funny Valentine” duidelijk dat de liefde en het hart onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn toen zij zong: “You make me smile with my heart”