085 – 303 86 20

Uw Body Mass Index (BMI) zegt niet alles

measuring tape still life

De Body Mass Index (BMI) is een eenvoudige berekening waarvan de uitkomst wordt gebruikt om het risico op gezondheidsproblemen in te schatten. De American Medical Association stelt een nieuw beleid voor omtrent BMI. De reden hiervoor leest u in dit artikel.

Over BMI 

De Body Mass Index (BMI) is een eenvoudige berekening die de verhouding tussen lichaamsgewicht en lengte weergeeft. De formule is: BMI = gewicht (kg)  / lengte (m)2

De uitkomst geeft een indicatie of iemand een gezond gewicht heeft, ondergewicht, overgewicht of obesitas. De BMI-schaal wordt als volgt ingedeeld:

  • Ondergewicht: BMI onder 18,5
  • Gezond gewicht: BMI tussen 18,5 en 24,9
  • Overgewicht: BMI tussen 25 en 29,9
  • Obesitas: BMI van 30 of hoger

Waarvoor wordt BMI vaak gebruikt? 

BMI wordt vaak gebruikt om het risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten te schatten. Hoewel BMI een indicator is van risico's, is er ook kritiek op het gebruik van BMI omdat hierbij geen rekening wordt gehouden met spiermassa, botdichtheid, leeftijd, of vetverdeling in het lichaam. Vet rondom de buik, ook wel visceraal vet, heeft bijvoorbeeld een hoger risico op hartziekten dan vet op de heupen of dijen. Iemand met veel spiermassa kan volgens de BMI-classificatie worden ingedeeld als ‘overgewicht’, terwijl die persoon in werkelijkheid zeer fit kan zijn.

Nieuw beleid voor het BMI 

De American Medical Association (AMA) heeft tijdens hun jaarlijkse bijeenkomst een nieuw beleid aangenomen over het gebruik van de Body Mass Index (BMI). Dit besluit komt voort uit een rapport dat de problemen rond BMI onderzocht en alternatieven verkende. 

Het nieuwe AMA-beleid stelt voor dat BMI niet meer de enige maatstaf is bij het bepalen van overgewicht of obesitas. In plaats daarvan zouden artsen andere methoden moeten gebruiken, zoals het meten van visceraal vet, tailleomtrek en genetische factoren. BMI kan nog steeds nuttig zijn, maar alleen in combinatie met deze aanvullende metingen.

Ondanks dat BMI lang als dé gezondheidsindicator werd gezien, zijn er nu steeds meer vragen over de nauwkeurigheid ervan. Onderzoekers kijken tegenwoordig ook naar alternatieve methoden zoals de Body Roundness Index (BRI), die naast gewicht en lengte ook taille- en heupomtrek meet. Hoewel deze methode beter lijkt, wordt ook BRI bekritiseerd omdat het net als BMI belangrijke factoren over het hoofd ziet.

Een breder perspectief 
De AMA benadrukt dat de gezondheidszorg rekening moet houden met sociale factoren zoals toegang tot zorg, economische stabiliteit en de leefomgeving. Deze factoren beïnvloeden de gezondheid sterk. Uiteindelijk is het belangrijk dat de gezondheidszorg  aandacht heeft voor de volledige context van iemands leven, in plaats van zich enkel te richten op lichaamsmaten zoals BMI of BRI. Met dit nieuwe beleid hoopt de AMA dat artsen een breder perspectief krijgen op gezondheid en dat iedereen de juiste zorg ontvangt.