085 – 303 86 20

Stoptober: Bescherm het hart, zeg vaarwel tegen roken

world no tobacco day concept

Klaar voor een positieve verandering in uw leven? ‘Stoptober’ is zojuist begonnen. Dit is hét moment om te omarmen wat echt belangrijk is: uw gezondheid. Dat roken ongezond is weten we allemaal. In dit artikel leest u waarom stoppen met roken belangrijk is voor uw hart.

Waarom is stoppen zo moeilijk?

Nicotine, de verslavende stof in tabak, maakt roken erg moeilijk om mee te stoppen. Het zorgt voor een kort moment van plezier, maar het lichaam raakt eraan gewend. Ongeveer anderhalf uur na het roken van een sigaret, is de helft van de nicotine alweer verdwenen en ontstaat een onrustig en gespannen gevoel. Door opnieuw te roken, raak je dit nare gevoel weer kwijt. Dat is het punt waar de verslaving begint en waarom stoppen met roken zo moeilijk is.

De effecten van nicotine op het hart 

Roken is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen, beroertes en hartfalen. De gevolgen kunnen te herleiden zijn naar verschillende schadelijke stoffen in tabak. 

  1. Allereerst kunnen de kleine deeltjes in tabaksrook de wanden van bloedvaten beschadigen, waardoor ze vernauwen (stenose) of verwijden (aneurysma). Deze aandoeningen zijn potentieel levensbedreigend. 
  2. Daarnaast produceert tabaksrook koolmonoxide, dat in het bloed de plaats van zuurstof inneemt. Hierdoor wordt het zuurstoftransport naar het hart en de rest van het lichaam belemmerd, wat kan leiden tot zuurstoftekort en een verslechterde conditie bij rokers. Bovendien beschadigt koolmonoxide direct de vaatwanden, wat kan leiden tot vernauwingen en aneurysma's. 
  3. Ten slotte leidt roken tot de opname van nicotine in het bloed, wat binnen enkele seconden de hersenen bereikt en de afgifte van adrenaline stimuleert. Dit verhoogt de hartslag, vernauwt de bloedvaten en verhoogt de bloeddruk, waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt.

De voordelen van stoppen

Stoppen met roken heeft veel voordelen. De voordelen van stoppen zijn heel snel zichtbaar. Eén jaar na het stoppen is de kans op een hartaanval al twee keer zo klein. En ook daarna blijven de risico's verminderen: na 15 jaar zijn de risico's hetzelfde als bij iemand die nooit heeft gerookt. Het stoppen heeft ook vrijwel direct andere positieve effecten, zoals meer energie, een betere conditie, een gezondere uitstraling en een frissere adem. Lees hier meer over wat het beste moment is om te stoppen. 

Stoptober: het perfecte begin van een gezonder leven

De start van oktober is het moment om de sigaret (of e-sigaret) definitief vaarwel te zeggen. Samen stoppen en makkelijker dan alleen. Bescherm uw hart, doe mee aan Stoptober en kies voor een gezondere toekomst. Lees meer informatie en tips op de website. Daar vindt u onder andere informatie over de Stoptober App waarbij u elke dag positieve berichten ontvangt ter aanmoediging om het stopproces door te zetten, ook als het even minder gaat. Veel succes!