De zomertijd is onder andere ingevoerd met het idee dat het zorgt voor energiebesparing. De sprong in de tijd zorgt er immers voor dat het ‘s morgen een uurtje later licht wordt en ‘s avonds een uur later donker. Dat is natuurlijk fijn als een zwoele zomeravond u niet lang genoeg kan duren. Maar niet iedereen is er blij mee. Het kan het bioritme behoorlijk verstoren en veel mensen hebben dan ook last van deze tijdsprong.
Wij hebben allemaal een biologische klok en deze is zeer nauwkeurig. Het veranderen van de biologisch tijd kan klachten geven. Een goed voorbeeld hiervan in de jetlag. Ook de wisseling van zomer- en wintertijd is voor veel mensen een vervelende kwestie. Maar wist u dat uw hart hier ook last van kan hebben?
Het effect van de wisseling van winter naar zomertijd werd onderzocht en het blijkt dat het aantal hartinfarcten met bijna 25% toeneemt in de dagen erna. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de hormonen die wisselen aan de hand van uw dag-/nachtritme. Die kunnen de bloedstolling en de bloeddruk doen toenemen. Het treft met name mensen met een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. U kent ze wel, deze risicofactoren; een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, suikerziekte, roken en overgewicht.
De behandeling van deze risicofactoren is dus van groot belang om uw kans op problemen bij een tijdsprong te verminderen.
Gelukkig heeft de aankomende zomer ook goede effecten op ons hart, waarvan ‘ontstressen’ tijdens een welverdiende vakantie een goed voorbeeld is. Geniet dus van het mooie weer en neem uw rust. Immers zoals Billie Holiday in 1936 al zong: ”Summertime and the livin’ is easy.”