085 – 303 86 20

Stress tijdens de feestdagen?

sad young brunette sits by table restaurant crying

Het volledige kerstdiner op u nemen en alle familie uitnodigen klinkt begin november vaak als een uitstekend plan. Inmiddels staan de feestdagen voor de deur en moeten de boodschappen nog worden gedaan. Herkenbaar? Waar de feestdagen voor gezelligheid en ontspanning zouden moeten zorgen, geven de voorbereidingen veel mensen stress. In dit artikel delen we wat dit met uw hart kan doen.

Wat is stress en hoe reageert het lichaam hierop?

Medisch gezien leidt stress tot een stimulatie van de bijnieren die zorgen voor de uitscheiding van adrenaline in het bloed. Deze acute adrenaline stijging geeft een hoge hartslag en, door samentrekking van de bloedvaten (vasoconstrictie), een hoge bloeddruk. Daarnaast gaat u zweten, trillen en voelt u geen vermoeidheid meer; u bent klaar om te vluchten. Dit wordt de 'Flight, Fright, Fight' reactie genoemd.

Wat is het effect van stress op het hart?

Kortdurende stress kent iedereen en dit is voor een gezonde persoon geen probleem. Langdurige continue stress is een ander verhaal. Chronisch verhoogde adrenaline concentratie in het bloed kan leiden tot overbelasting en beschadiging van het hart en de bloedvaten. Dit kan verlopen via de weg van een hoge bloeddruk en een chronische ontstekingsreactie die bij stress optreedt. Uiteindelijk kunnen deze processen aanleiding geven tot (kransslagadervernauwing (atherosclerose), ritmestoornissen en zelfs hartfalen. Indirect kan stress ook de kans op hart- en vaatziekten verhogen doordat stress vaak gepaard kan gaan met een ongezonde leefstijl zoals roken, ongezond eten en weinig lichaamsbeweging

Hoe kan ik stress verminderen?

Leer om te gaan met stressvolle situaties zoals de voorbereiding op de feestdagen of in relaties. Blijkt de bakboter op, zit er een vlek in het tafellaken of zijn de aardappeltjes wat aangebrand? Geen paniek. Probeer u niet te druk te maken, leg de lat niet te hoog en neem de tijd. Voelt u de stress toenemen, neem dan even een moment voor uzelf. Een wandelingetjes in de frisse buitenlucht kan wonderen doen. Focus op wat wel goed gaat, het toelaten van positieve emoties geeft stressvermindering. 

Blijft u het lastig vinden om met stress om te gaan, dan is het zoeken van professionele hulp geen luxe. Door beter om te gaan met stress neemt uw levensgeluk toe en dat is ook beter voor uw hart. Zoals Bobby McFerrin in 1988 al zong: "Don't worry be happy”.

Verras uzelf en uw naasten met een ontspannen samenzijn.