085 – 303 86 20

Sober in oktober: dit zijn de voordelen!

3d illustration road signs with focus phohibition roadsign with glass bottle

Voor veel mensen is deze maand, ‘Oktober, Stoptober’, een moment om (tijdelijk) te minderen of te stoppen met roken. Een aantal van hen combineert dat met Sober Oktober: (tijdelijk) minderen met alcohol. Als cardiologen vinden we dat laatste ook een goed idee. We zetten de voordelen graag op een rijtje.

We schreven al eerder dat het drinken van (één of twee glazen) alcohol niet helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Sterker nog, de nieuwste onderzoeken tonen juist een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Maar ook op andere fronten is alcohol nadelig. Alcoholgebruik wordt bijvoorbeeld ook in verband gebracht met leverziektes en een aantal vormen van kanker. Welke voordelen zijn er verder aan (tijdelijk) stoppen?


Een betere huid

Een helderder huid is misschien wel een van de meest zichtbare, onmiddellijke veranderingen die u zult zien nadat u van de alcohol af bent. Alcohol zorgt ervoor dat het lichaam en de huid vocht verliezen en uitdrogen, waardoor een dof, grijs uiterlijk kan ontstaan. Alcohol kan ook acné veroorzaken, omdat het de hormoonhuishouding kan veranderen. Na het stoppen zal uw huidkleur terugkeren naar normaal. De elasticiteit van de huid zal worden hersteld en de geel/rood/grijze verkleuring rond uw ogen zal verdwijnen. 

 

Betere slaap

Soms drinken mensen een glas wijn of een andere alcoholische drank om te ontspannen voordat ze naar bed gaan, omdat ze denken dan beter in slaap vallen. Overmatige alcoholinname kan echter het slaappatroon verstoren. Wanneer u (tijdelijk) stopt met alcohol, zal het slaappatroon normaliseren. De REM-slaap (belangrijk voor uw mentale en fysieke gezondheid) wordt hersteld. Over het algemeen zorgt een betere slaap voor een betere stemming en een betere kwaliteit van leven.

 

Uw geheugen en cognitie verbeteren

Er zijn ook mentale en neurologische veranderingen die kunnen optreden als gevolg van (kortdurende) onthouding. Alcohol beïnvloedt namelijk de hersenschors, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor oordeelsvorming en redeneren. Ook heeft het effect op het cerebellum, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor balans en coördinatie. Onthouding van alcohol verbetert verder het geheugen en het denken. Ook zullen structurele hersenveranderingen gedeeltelijk worden gecorrigeerd en nemen een aantal geheugen- of cognitieve functies toe, zoals probleemoplossing, aandachtspanne en rationeel denken.


Uw mentale gezondheid verbetert

Van alcohol is bekend dat het bijdraagt aan depressie en angst. Onderzoek toont aan dat angst kan toenemen na het drinken, waarbij veel mensen stemmingseffecten ervaren na herstel van alcohol. Alcohol is ook een depressivum, waardoor neurotransmitters in de hersenen - zoals serotonine, dat verantwoordelijk is voor positieve emoties - in de war kunnen raken.

 

Kortom: niet alleen als cardiologen zeggen we: wees wijs met alcohol. Tijdelijk of definitief stoppen verbetert uw mentale en fysieke gezondheid. Sober oktober telt nog een paar dagen - het is nooit te laat om te beginnen met stoppen.