085 – 303 86 20

Nieuw: Echocardiografie Academie voor nieuwkomers in Nederland met medische achtergrond

Denise en Ivan 4 4

Nieuwe zorgopleiding helpt nieuwe Nederlanders aan werk in de zorg en dringt tekort aan echocardiografisten terug.

Cardiologie Centra Nederland en Amsterdam UMC starten Echocardiografie Academie voor nieuwkomers met medische achtergrond.

Cardiologie Centra Nederland (CCN) en Amsterdam UMC lanceren vandaag de Echocardiografie Academie. De academie is gericht op nieuwkomers in Nederland met een medische achtergrond en helpt hen de noodzakelijke papieren te krijgen om bij CCN en Amsterdam UMC aan de slag te gaan als junior echocardiografist. De eerste groep nieuwkomers start op 1 april.

Dr. Aernout Somsen, cardioloog en mede-oprichter van Cardiologie Centra Nederland: “We kampen in de zorg met een groot tekort aan echocardiografisten. Tegelijkertijd zien we een groep nieuwkomers in Nederland die heel graag aan de slag willen in onze sector. In het land van afkomst hebben zij al een medische opleiding doorlopen, maar het is voor hen bijzonder lastig om die diploma’s in Nederland erkend te krijgen. Voor het beroep van echocardiografist is geen BIG-registratie nodig, zoals voor veel andere beroepen in de zorgsector wel het geval is. Met onze Echocardiografie Academie creëren we daardoor een mooie kans voor deze groep om te werken in de zorg, waar toch hun hart ligt, en helpen hen bij hun verdere integratie in de samenleving. Tegelijkertijd dringen we het tekort aan echocardiografisten met ons initiatief terug.”

Op de website van Cardiologie Centra Nederland zijnis inmiddels de verschilllende vacatures voor ‘Echocardiografist in opleiding’ geplaatst. Tijdens de opleiding worden de deelnemers door CCN en Amsterdam UMC geschoold in onder meer anatomie, fysiologie, pathologie en embryologie van het hart. Cardioloog dr. Michiel Winter van Amsterdam UMC: ”Wij kijken uit naar de samenwerking met nieuwkomers. Het mes snijdt aan twee kanten. Nieuwkomers krijgen de kans te werken binnen hun eigen vak en wij profiteren van nieuwe kennis en hun ontwikkeling. Een geweldige win-win-situatie!”

De opleiding duurt in totaal 7 maanden en bestaat uit een combinatie van theorie- en praktijkonderwijs en zelfstudie. Voor kandidaten is een Nederlands taalniveau van B1 of hoger vereist. De Echocardiografie Academie is mede mogelijk gemaakt met steun van de Goldschmeding Foundation en draagt bij aan een van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties: waardig werk en economische groei.

Solliciteren naar een opleidingsplek van de Echocardiografie Academie kan vanaf vandaag* via de website van Cardiologie Centra Nederland. De kandidaten komen tijdens hun opleiding al in dienst bij CCN.

*Voor de lichting die start op 1 april kan er niet meer worden gesolliciteerd. Houd onze website in de gaten betreft de vacatures voor het volgende opleidingstraject dat start op 1 oktober.
Cardioloog dr. Aernout Somsen geeft uitleg aan patiënt.