Naar schatting heeft 4% van de mannen en 2% van de vrouwen slaapapneu. Slaapapneu is een veel voorkomende aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap tussentijds stopt en, vaak met een luide snurk, weer wordt hervat. Nu heeft iedereen weleens een ademstop in zijn of haar slaap, maar bij slaapapneu stopt de ademhaling steeds opnieuw tijdens het slapen. Bij meer dan vijf ademstops per uur is er sprake van een slaapapneusyndroom.
Hoe herkent u slaapapneu?
Vermoeidheid is dus een verschijnsel dat we vaker zien als er sprake is van slaapapneu. Er zijn meer verschijnselen waaraan u slaapapneu kunt herkennen:
- (luid) snurken
- ademstilstand
- wakker schrikken met het gevoel te stikken
- frequent 's nachts plassen
- nachtzweten
- libidoverlies / potentieproblemen
- droge mond bij wakker worden
U kunt uw risico op het hebben van slaapapneu berekenen op deze site. Indien u een verhoogd risico heeft, bespreekt u dit met uw huisarts of specialist.
Wat zijn de gevolgen van slaapapneu?
De ademonderbrekingen verstoren uw slaap, waardoor u onvoldoende uitrust. Daarnaast is het ook niet bevorderlijk voor de gezondheid van uw hart. De ademstops leiden tot een verminderde zuurstoftoevoer naar het lichaam, en dus ook naar het hart. Als gevolg hiervan kan slaapapneu het risico op verschillende hartaandoeningen vergroten, waaronder:
- hoge bloeddruk (hypertensie)
Slaapapneu kan leiden tot verhoogde bloeddruk tijdens de nacht, wat vervolgens kan bijdragen aan het ontwikkelen van andere hart-en vaataandoeningen. - ritmestoornissen
De ademstops kunnen het risico op abnormale hartritmes vergroten, zoals boezemfibrilleren. - hartfalen
Onbehandelde slaapapneu maakt dat het hart harder moet werken om zuurstofrijk bloed door het lichaam te pompen. Dit verhoogt het risico op hartfalen. - beroerte
Slaapapneu kan het risico op een beroerte vergroten door de bloedvaten in de hersenen te beschadigen als gevolg van verminderde zuurstoftoevoer. - aorta verwijding (aneurysma)
De hoge bloeddruk, tijdens de ademstops, leidt tot een hoge druk in de aorta, hetgeen aanleiding geeft tot spanning op de vaatwand waardoor deze kan oprekken en dus wijder wordt.
Om het risico op hartaandoeningen te verminderen, is het dus belangrijk om slaapapneu tijdig te behandelen
Behandeling van slaapapneu
Een effectieve behandeling kan bestaan uit veranderingen in levensstijl, zoals afvallen en stoppen met roken, of medische behandelingen, zoals het gebruik van een continue positieve luchtwegdruk (CPAP)-apparaat tijdens het slapen.
Onze cardiologen zijn bedacht op slaapapneu bij bepaalde hartafwijkingen. Wanneer wij denken dat er sprake kan zijn van slaapapneu, dan regelen wij zo snel mogelijk een thuistest en eventuele behandeling voor u. Wij zijn hartproblemen een slag voor…