De ramadan is een vastenperiode van 29 of 30 dagen. Vanaf dageraad (dus nog vóór zonsopkomst) tot zonsondergang wordt er niet gegeten, gedronken en gerookt. Dit wordt gezien als het reinigen van de ziel in een tijd waarin bezinning, bewustwording en oog hebben voor je medemens centraal staan.
De eerste week is de moeilijkste, dan is je lichaam druk bezig met ontgiften. Zodra je lichaam aan de schaarste is gewend, voel je je juist erg energiek. Vasten heeft vele positieve effecten: je werkt aan jezelf, je discipline en het is ook een periode van solidariteit en verbinding met je familie.
Deze en andere ramadan-tradities vinden hun inspiratie allemaal uit islamitische deugden. Zoals vrijgevigheid, het delen van voedsel en gasten uitnodigen voor 'iftar'. Uiteindelijk gaat het om de fysieke en mentale uiting naar de omgeving toe. Met andere woorden: rekening houden met de rest van de samenleving (gelovig en niet-gelovig), is een belangrijk aandachtspunt tijdens de ramadan.
Het vasten is ook een manier om geduld te oefenen en te breken met slechte gewoontes.
Dus een mooi moment om deze maand te gebruiken om van uw persoonlijke slechte gewoontes af te komen. De rokers onder ons kunnen deze maand gebruiken om te stoppen. Vanaf de eerste dag dat u stopt, krijgen het hart en de bloedvaten het gemakkelijker. Een jaar na het stoppen met roken is de kans op hartziekten (o.a. een hartinfarct of angina pectoris) gehalveerd.
Zorg voor voldoende vochtinname tussen de iftar en suhoor, vooral bij mensen met diabetes is dat extra belangrijk. Zorg ook voor voldoende beweging. Een wandeling van 30-60 minuten na de maaltijd helpt de suikerwaardes te stabiliseren. Bewegen is ook bewezen effectief tegen hoge bloeddruk, dus dat is dubbele winst.
Ik wens iedereen een gezegende ramadan en alvast Eid Mubarak.
Naar aanleiding van dit artikel kwam AT5 bij ons op bezoek. Bekijk het interview met onze cardioloog dr. Mostapha El Amrani.