085 – 303 86 20

Praktische tips: zo zorgt u voor een goede nachtrust

side view woman sleeping bed

Een goede nachtrust doet wonderen voor uw gezondheid. Maar de ene slaap is de andere niet. Hoe zorgt u voor een optimale nachtrust? Wij delen een aantal handige tips.

Waarom is een goede nachtrust belangrijk?
Voordat we naar de tips gaan, is het eerst belangrijk om te weten dat een goede slaap vele voordelen heeft. Zo verbetert het uw hart en bloedvaten, iets wat de cardioloog natuurlijk blij maakt. Maar er zijn nog veel meer voordelen. Een goede nachtrust remt ontstekingen, verlaagt de bloeddruk en pakt stresshormonen aan. Dit zijn slechts enkele van de vele positieve resultaten.   

Wat is een goede nachtrust?
Om deze effecten te bereiken heb je een ongestoorde nachtrust nodig. Een gezonde nachtrust kenmerkt zich allereerst door de duur van de slaap. Voor volwassenen is 7-9 uur per nacht ideaal, zonder onderbrekingen. Daarnaast is het goed om binnen twintig minuten na het naar bed gaan in slaap te vallen. Na zo’n ongestoorde nachtrust zal u met een uitgerust en alert gevoel wakker worden.

Hoe bereikt u een goede nachtrust?
Dan zijn we nu klaar voor enkele slaaptips die bijdragen aan een goede slaaphygiëne, zoals dat heet. Essentieel om de slaap te vatten en moeheid te voorkomen:

  • Regelmaat in uw slaapschema
    Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Dit helpt uw interne klok te reguleren en maakt dat uw lichaam zich als het ware klaar kan maken om naar bed te gaan.
  • Creëer een rustgevende slaapomgeving
    Zorg ervoor dat uw slaapkamer donker, koel en stil is. Gebruik comfortabel beddengoed en minimaliseer storende factoren. Als u een prikkelarme, fijne slaapplaats voor uzelf maakt, zal u sneller tot rust komen.  
  • Beperk de blootstelling aan blauw licht
    Het gebruik van telefoons, tablets of computers vlak voor het slapengaan kan de slaapkwaliteit beïnvloeden. Het blauwe licht van deze apparaten kan de productie van melatonine, het slaaphormoon, verstoren. Het wordt aangeraden om elektronische apparaten minstens een uur voor het slapengaan uit te schakelen. Dat klinkt misschien lastig, maar eigenlijk is het met één klik op de uit-knop geregeld. Ook kan het helpen uw telefoon of andere apparaten niet op uw nachtkastje neer te leggen, maar bijvoorbeeld in de woonkamer te laten.  
  • Vermijd langdurig wakker liggen
    Extra vroeg naar bed gaan, helpt vaak niet. Het is beter om niet te lang wakker te liggen. Als u niet binnen 20-30 minuten in slaap valt, sta dan op en doe iets rustgevends totdat u moe bent. Langdurig wakker liggen tot u in slaap valt, kan leiden tot angst en negatieve associaties met de slaapkamer. 
  • Vermijd cafeïne en alcohol
    Cafeïne kan je wakker houden en alcohol kan de slaapkwaliteit verstoren, zelfs als het u helpt sneller in slaap te vallen.
  • Ga ontspannen naar bed
    Probeer ontspannen naar bed te gaan, dat helpt de kwaliteit van uw slaap te verbeteren. Heeft u net een intens telefoongesprek gevoerd of komt u thuis van een verjaardag? Het helpt om uzelf even tot rust te brengen voor u uw bed in duikt. Drink bijvoorbeeld een kopje warme melk of neem een bad. Ook technieken zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of lichte yoga voor het slapengaan kunnen helpen om te ontspannen en de slaapkwaliteit te verbeteren. 
  • Overdag lekker actief
    Regelmatige lichaamsbeweging kan de slaapkwaliteit en duur verbeteren, maar vermijd intensieve oefeningen vlak voor bedtijd.
  • Geen middagdutjes
    Tot slot; lange dutjes overdag of dutjes later in de middag kunnen uw nachtrust verstoren. Beter blijft u dus op en stapt u 's avonds met de nodige slaap in bed. 

Een laatste toevoeging van onze cardioloog; een goede nachtrust is goed voor uw cardiovasculair systeem, oftewel voor uw hart- en bloedvaten. Investeer dus in een goede slaap. Dan vergroot u het aantal gezonde levensjaren. Slaap lekker (alvast)!

Wordt u na een goede nachtrust alsnog slaperig wakker? Dan kan slaapapneu de oorzaak zijn.