085 – 303 86 20

Plantaardig vet: uitgeroepen als winnaar!

beautiful young blond woman mixing green salat with olive oil kitchen making healthy food

Als u meer plantaardige vetten, zoals die uit granen en oliën, gebruikt dan dierlijke vetten, dan leeft u langer en heeft u een lager risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit een grootschalig wetenschappelijk onderzoek.

Dit recente onderzoek is gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. Lees in dit artikel meer over het onderzoek en de voordelen van plantaardige vetten.

Belang van vetten in voeding
Vetten zijn belangrijke voedingsstoffen die een rol spelen in verschillende functies in het lichaam, zoals het leveren van energie, het onderhouden van celstructuren, het transporteren van vitamines en het regelen van signalen in het lichaam. Plantaardige vetten bevatten meer enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren, terwijl dierlijke vetten meer verzadigde vetzuren bevatten. De plantaardige variant komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals zaden, noten, fruit (bijvoorbeeld avocado), en oliën. Voorbeelden van plantaardige oliën zijn olijfolie, zonnebloemolie, sojaolie, en kokosolie.

Plantaardige vetten en gezondheid
Wetenschappers hebben meer dan 400.000 mensen gevolgd gedurende 24 jaar. De deelnemers waren gemiddeld 61 jaar oud. Tijdens het onderzoek overleden bijna 190.000 mensen. Mensen die meer plantaardige vetten aten, hadden een lager risico om te overlijden, zowel in het algemeen als door hart- en vaatziekten. Ook was de kans op overlijden door een beroerte lager bij mensen die meer plantaardige vetten aten. Aan de andere kant werd een hogere inname van dierlijke vetten, zoals uit zuivelproducten en eieren, gekoppeld aan een hoger risico op overlijden. Zelfs als u maar 5% van uw dagelijkse vetten uit dierlijke bronnen vervangt door plantaardige vetten, heeft dit een positief effect op uw hart en vaten.

Dierlijke vetten
De onderzoekers ontdekten verder ook dat het vervangen van ander dierlijk vet (zoals: rood of bewerkt vlees) door wit vlees met een laag vetgehalte (zoals kip) het algemene risico om te overlijden verlaagt. Dit had geen specifiek effect op het risico om te overlijden door hart- en vaatziekten of beroertes. 

Vervang dierlijke vetten zoveel mogelijk voor plantaardige vetten 
Dus wederom een (groot!) wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat plantaardige vetten goed voor u zijn en dat u dierlijke vetten dient te vermijden. Een plantaardig dieet blijft een fantastische stap richting een gezond leven!