Pindakaas beschikt over een hoge voedingswaarde inclusief vitamine B, D, koper en foliumzuur. Dat maakt het broodbeleg erg geschikt voor kinderen. De reden waarom bijvoorbeeld UNICEF een soort pindakaas (“plumpy nut”) gebruikt om ondervoede kinderen te helpen.
Dat is natuurlijk een mooie toepassing van het bruine goedje. Maar is het ook gezond voor volwassenen? Goed nieuws voor de volwassen pindakaas liefhebber; ja. Het gehalte verzadigd vet is relatief laag en dat is goed voor het hart en de bloedvaten. Kies dan wel een pindakaas zonder kokos- of palmolie; dit zijn verzadigde vetten en verhogen het LDL (slechte) cholesterol en daarmee de kans op een hartinfarct en beroerte. Het vermijden van deze oliën draagt overigens ook bij aan een beter milieu en dat is mooi meegenomen.
Voordat je als liefhebber de pot gaat leeg lepelen, geldt ook hier; neem het met mate. De hoge voedingswaarde en eventuele toevoeging van suiker kunnen leiden tot overgewicht. Soms wordt zout toegevoegd, dat leidt weer tot een hoge bloeddruk en dat is nu juist een risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
Maar, alle reden dus voor een goed overwogen aanschaf van uw verrukkelijke pindakaas. Eet smakelijk!