Op de poliklinieken van Cardiologie Centra Nederland (CCN) zien wij veel mensen met pijn op de borst. Door middel van verschillende onderzoeken kunnen wij vaststellen of de klachten door het hart worden veroorzaakt. De CT-scanner is een goed instrument om veilig en snel het hart te beoordelen.
Rondom het hart liggen bloedvaten die het hart van bloed voorzien, deze vaten worden kransslagaders genoemd omdat ze als een soort krans om het hart liggen. Tijdens het onderzoek met behulp van de CT-scanner wordt er gekeken naar de kwaliteit en doorstroom mogelijkheden van de kransslagaders (coronair arteriën). Als de kransslagaders ‘ziek’ zijn door vaatwand vervetting, verkalking (atherosclerose) of stolselvorming treedt er een vernauwing van deze slagaders op. Hierdoor kan er minder bloed en dus minder zuurstof bij de hartspier komen. Dat kan leiden tot pijn op de borst.
Met de CT-scanner kunnen vaatwandafwijkingen goed in beeld worden gebracht. Daarbij is het ook mogelijk om te bepalen in welke mate deze afwijkingen de bloedstroom belemmeren. Afhankelijk van de ernst van de vernauwing kan de cardioloog bepalen of behandeling met medicijnen het beste is, of dat er bijvoorbeeld een dotterbehandeling of bypass operatie moet plaatsvinden.
Om dit nauwkeurig te kunnen doen, maakt de CT-scanner de opnames precies tussen twee hartslagen in. Dan is er een heel kort moment dat het hart niet beweegt. Op dat moment wordt de CT-scan gemaakt. Bij een snelle hartslag is dit moment te kort waardoor gemaakte plaatjes onscherp zijn door beweging. In dat geval kunt u van de cardioloog (indien nodig) medicatie (een beta blokker, bv. metoprolol) voorgeschreven om de hartslag te verlagen. Deze medicatie start u twee dagen voor het onderzoek en neemt u elke dag (ook op de dag van het onderzoek). U kunt zelf ook uw hartslag verlagen door geen cafeïne houdende producten te nuttigen (zoals koffie, thee, cola en energiedrankjes) en niet vlak voor het onderzoek te sporten.
Contrastmiddel is tenslotte nog cruciaal om onderscheid te kunnen maken tussen de kransslagaders en de daaromheen liggende weefsels. Contrastmiddel kleurt het bloedvat als het ware in, op de plekken waar het bloed stroomt. Voor iedere patiënt wordt de hoeveelheid individueel bepaald zodat er zo min mogelijk toegediend hoeft te worden.
In een enkel geval wordt er een CT-scan van het hart zonder contrast gemaakt. Dit wordt een CT-calciumscore genoemd. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden in het kader van screening. Dan wordt er alleen gekeken naar de aanwezigheid en hoeveelheid kalk in de kransslagaders. Hoe meer kalk er aanwezig is hoe groter de kans op een hartinfarct.
De risico’s bij het maken van een CT-scan zijn erg klein. In zeldzame gevallen ontstaat er een allergische reactie op het contrastmiddel, of wordt iemand niet lekker door bijvoorbeeld spanning van het prikken van een infuus. Mocht dit zich voordoen dan wordt daarop snel gehandeld en gelukkig is dit zelden nodig.
Op onze locatie Amsterdam Slotervaart is diagnostiek met CT-scanner mogelijk. Hierin werken wij nauw samen de radiologen en laboranten van het Amsterdam UMC. Dankzij deze fijne samenwerking kunnen wij onze patiënten snel en veilig van de juiste diagnose met behulp van de CT-scanner voorzien.
Wij hopen dat dit artikel antwoord heeft gegeven op uw vragen, u kunt hier nog meer informatie vinden over hoe het onderzoek met CT-scanner bij ons in zijn werk gaat.