085 – 303 86 20

Pijn op de borst tijdens het hardlopen?

man running forest

Heeft u weleens pijn op de borst tijdens het hardlopen of een andere sport? Het is niet alleen vervelend, maar het kan u ook angstig maken, met gedachten zoals 'Is er iets mis met mijn hart?' Gelukkig zijn er geruststellende oorzaken die de pijn op de borst kunnen verklaren. In dit artikel bespreken we de mogelijk oorzaken. Bij twijfel is het altijd verstandig om contact op te nemen met uw (huis)arts.

Pijn op de borst tijdens een fysieke activiteit kan een angstaanjagende ervaring zijn, maar het betekent niet altijd dat er iets ernstigs aan de hand is. Het is essentieel om de mogelijke oorzaken te begrijpen en hoe u hierop kunt reageren. We bespreken vijf oorzaken die nuttig zijn voor zowel de beginnende als de doorgewinterde atleten. 

1. Spierpijn 
De meest voorkomende oorzaak is spierpijn. Spierpijn kenmerkt zich door een ‘steek’ of ‘zijsteek’, voelt vaak als een scherpe, stekende pijn aan één kant van uw borst of buik. Deze pijn ontstaat doordat de middenrifspier verkrampt of ongecontroleerd samentrekt bij snel ademen tijdens het sporten. Als u uw tempo vertraagt, diep ademhaalt en de pijnplek masseert dan verdwijnt deze pijn. 

2. Maagzuur 
Een andere oorzaak is maagzuur of reflux (in het Engels “heartburn” genoemd). De pijn voelt als branderig en wordt veroorzaakt doordat maagzuur, tijdens krachtige inspanning, terugstroomt in de slokdarm. Als u water drinkt, het inspanningsniveau verlaagt, dan neemt de pijn af. Eventueel kunt u overwegen om een maagzuurremmer te gebruiken als de pijn aanhoudt.

3. Ontsteking van het kraakbeen
De oorzaak kan ook ‘costochondritis’ zijn. Dit betekent een ontsteking van het kraakbeen dat de ribben aan het borstbeen verbindt. Dit geeft een scherpe pijn op de borst, vaak verward met een hartprobleem. Rust en het aanbrengen van ijs geeft dan verlichting, maar raadpleeg een arts als de pijn aanhoudt.

4. Onvoldoende hydratatie 
Uitdroging kan ook leiden tot pijn op de borst. Een tekort aan vocht beïnvloedt het vermogen van het lichaam om goed te functioneren en kan aanleiding geven tot spierkrampen. Dus,  water drinken tijdens en na het sporten is essentieel en voorkomt deze klacht.

5. Het hart 
Tot slot kan ook het hart een oorzaak zijn voor pijn op de borst tijdens inspanning. Deze pijn wordt Angina Pectoris genoemd en ontstaat doordat er zuurstof tekort is in de hartspier ten gevolge van een vernauwing in een kransslagader. De pijn is over het algemeen drukkend van aard en midden op de borst gelokaliseerd. Het kan uitstralen naar de armen en kaken. In rust is de pijn na 5 minuten verdwenen. Soms kan men er “doorheen lopen", wat betekent dat bij het doorzetten van de inspanning de pijn na enkele minuten verdwijnt. Als u deze pijn ervaart dan stopt u met trainen en neemt u contact op met uw huisarts. Deze kan met aanvullende informatie (bijvoorbeeld of er risicofactoren zijn voor hart- en vaatziekten) een beslissing nemen of u naar een cardioloog wordt verwezen.

Luister naar de signalen van het lichaam 
Hoewel pijn op de borst tijdens het sporten oorzaken kan hebben, is het cruciaal om aandacht aan uw lichaam te besteden. Als u niet zeker bent over de oorzaak of als de pijn ernstig en aanhoudend is, zoek dan onmiddellijk contact met een arts. Vergeet niet om gehydrateerd te blijven, goed op te warmen en naar de signalen van uw lichaam te luisteren om te genieten van een veilige en gezonde training. Wilt u meer informatie? Voor mensen tussen de 40-70 jaar heeft de Hartstichting een test voor gemaakt om de ‘gezondheid van uw hart’ te testen.