085 – 303 86 20

Pijn in de kaak: een teken van een hartinfarct?

tooth pain dentistry beautiful young woman suffering from terrible strong teeth pain touching cheek with hand female feeling painful toothache dental care health concept high resolution

Kaakpijn, een vervelende klacht die dagelijkse activiteiten behoorlijk kan verpesten. Klachten aan het kaakgewricht kunnen erg verschillend zijn. Het kan gaan van lichte irritatie tot serieuze pijn bij het eten, praten en zelfs slapen. U denkt bij kaakpijn misschien meteen aan het plannen van een bezoek aan uw tandarts, wat in veel gevallen ook een goed idee is. Plotseling opkomende kaakpijn kan echter ook een waarschuwingssignaal zijn van uw hart. In dit artikel lichten we toe waar u op moet letten.

Kaakpijn heeft verschillende oorzaken

Kaakpijn kan verschillende onderliggende problemen hebben, zoals tandproblemen. Gaatjes, tandwortel infecties, tandvleesproblemen, tandenknarsen kunnen resulteren in pijn in uw kaak. Bovendien kunnen problemen met het kaakgewricht en de spiergroep die kaakbewegingen regelt ook deze pijn veroorzaken. Soms is een bijholteontsteking de oorzaak. Maar voor u belangrijk om te onthouden: kaakpijn kan een symptoom zijn van zuurstofgebrek van de hartspier en zelfs van een hartinfarct. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van kaakpijn te begrijpen, zeker als het een waarschuwingssignaal kan zijn voor een hartaandoening.

Waarom kan kaakpijn een uiting zijn van een hartinfarct?

Uw hart en kaak delen enkele zenuwverbindingen; dus pijn afkomstig van uw hart kan door uw lichaam worden geïnterpreteerd als afkomstig van uw kaak. We noemen dat in medische termen ook wel: ”referred pain”.

Hoe herkent u kaakpijn als symptoom van een hartinfarct?

Meestal begint de pijn in de borst en “straalt uit” naar de kaak, vooral in de onderkaak. Het kan voelen alsof de pijn langs uw nek naar uw kaak trekt. Dus kaakpijn in combinatie met andere symptomen van een hartinfarct, zoals: druk op de borst, pijn in de armen, schouders, nek of rug, kortademigheid, koud zweet, misselijkheid, of licht in het hoofd worden, dan moet u onmiddellijk een arts raadplegen. Minder vaak komt alleen de kaakpijn (zonder pijn op de borst) bij inspanning, dan kan het een uiting zijn van een vernauwing in een kransvat hetgeen tot zuurstofgebrek van de hartspier leidt. Komt de kaakpijn in rust en gaat deze gepaard met onwel bevinden dan kan het op een hartinfarct duiden. In beide gevallen; zoek contact met een arts.

Wat te doen als u symptomen hebt die passen bij een hartinfarct?

Zoek direct medische hulp en bel 112. Vermeld alle symptomen: zelfs symptomen die klein of ongerelateerd lijken, zoals kaakpijn. Dit kan helpen bij het stellen van de juiste diagnose. Volg de aanwijzingen van het ambulancepersoneel: zij zullen waarschijnlijk een hartfilmpje (ECG) maken en bloedtesten uitvoeren om te bepalen of er sprake is van een hartinfarct. Op deze manier kan snel de diagnose worden gestart en zo nodig een behandeling volgen, want als er sprake is van een hartinfarct dan telt elke seconde.