085 – 303 86 20

Artikel Telegraaf 9 mei 2019: Hoe verlaag je zelf de kans op een hartinfarct?

Foto hart

Hoe verlaag je zelf de kans op een hartinfarct?

Amsterdam, 9 mei 2019

Hoe verlaag je zelf de kans op een hartinfarct?

In Spreekuur beantwoorden specialisten, onder wie een tandarts, fysiotherapeut, huisarts en cardioloog elke week een medische vraag van een lezer. Deze week: Bij mij is een te hoog cholesterol en bloeddruk geconstateerd bij de huisarts. Hierbij werd gezegd dat mijn risico op een hartinfarct hierdoor hoog is. Kan ik er zelf iets aan doen om dit risico te verlagen?

Cardioloog Leonard Hofstra: Dit is een hele terechte en mooie vraag. Gelukkig is naar deze vraag veel onderzoek gedaan. De meest overtuigende resultaten werden gezien in de zogenaamde Interheart studie, gepubliceerd in 2004. Hierbij vond men dat maar liefst negentig procent van alle hartinfarcten bij mannen en 94 procent van de hartinfarcten bij vrouwen zijn toe te schrijven aan leefstijl factoren die we zelf in de hand hebben.

Hierbij kun je denken aan slechte voeding, overgewicht, roken, stress, te weinig beweging en daarmee samenhangende hoge bloeddruk en diabetes. Ik vind dit nog altijd indrukwekkende resultaten!

Dit betekent hiermee ook dat je zelf heel veel kunt doen (negentig procent dus) om de kans op een hartinfarct belangrijk te verlagen. gezonde lifestyle, een mooi BMI (onder de 25), veel bewegen en sporten, stress management en stoppen met roken als je dat zou doen, gaan een enorm impact hebben en jouw hartinfarct kans flink verlagen.

Waarschijnlijk gaan met deze aanpak je bloeddruk en cholesterol ook flink dalen, hopelijk zelfs dermate veel dat medicatie wellicht niet meer nodig is. Vooral als je alles wat in jouw leefstijl flink onder handen neemt wat nu niet klopt, is de kans groot dat je zelf je risico op een hartinfarct flink laat dalen.

Wat het mooiste is van deze aanpak? Dat je jezelf geneest in plaats van de medicatie!

Klik hier om het gehele artikel te lezen:
https://www.telegraaf.nl/lifestyle/3563658/hoe-verlaag-je-zelf-de-kans-op-een-hartinfarct