085 – 303 86 20

Paracetamol in bruisvorm kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten

effervescent tablet that dissolves fizzes glass water blue background headache treatment

Paracetamol is over het algemeen een veilige pijnstiller. Maar als cardiologen raden we u aan om voorzichtig te zijn met de bruisvariant van het middel. Deze bevat namelijk een aanzienlijke hoeveelheid natrium, die de bloeddruk kan doen stijgen. Pas dus op met het gebruik van deze variant en overleg erover met uw arts.

Om inzicht te krijgen in het effect van natriumhoudende paracetamol, bestudeerden onderzoekers de geanonimiseerde gegevens van zo'n 17 miljoen patiënten in het Verenigd Koninkrijk. Mensen tussen de 60- en 90 jaar die minstens 1 jaar eerder paracetamol hadden gekregen, werden geanalyseerd.

 

In totaal kregen 9883 patiënten natrium bevattende paracetamol (bruisende paracetamol) voorgeschreven. Onder hen waren 4532 mensen met hypertensie en 5351 zonder. 294.165 patiënten kregen niet-natrium bevattende paracetamol voorgeschreven. Onder hen waren er 146.866 mensen met hypertensie en 147.299 zonder. De effecten van de twee vormen van paracetamol op hypertensie en hart- en vaatziekten (myocardinfarct, beroerte en hartfalen) werden geëvalueerd. Ook werd bekeken of er in het algemeen een verschil in kans op overlijden was in de verschillende groepen. 

 

En verschillen bleken er te zijn. Degenen die natrium bevattende paracetamol kregen voorgeschreven, hadden een significant hogere 24-uurs bloeddruk (5,04 mmHg). Bovendien hadden deze patiënten een hoger risico op hart- en vaatziekten en overlijden.Deze resultaten golden zowel voor mensen met, als mensen zonder hypertensie. 

 

Dus, als u paracetamol neemt: let erop dat deze geen natrium bevat. Zo gebruikt u veilig deze pijnstiller en is het middel niet erger dan de kwaal.