085 – 303 86 20

Onregelmatige hartslag: wat u moet weten - en kunt meten

close up portrait fit good looking male athlete keeping his hand fitness tracker looking into distance

Heeft u weleens een onregelmatige hartslag? Vaak is dit een onschuldige overslag en hoeft u zich geen zorgen te maken. Naarmate u ouder bent, verhoogde bloeddruk heeft of diabetes, wordt de kans echter groter dat deze onregelmatigheid wordt veroorzaakt door boezem- of atriumfibrilleren. Wat is daaraan te doen? En wat kunt u zelf al meten?

Atriumfibrilleren is een veelvoorkomende hartritme-stoornis, die wereldwijd miljoenen mensen treft. Deze "aritmie" treedt op als de bovenste kamers van het hart - boezems of atria genoemd - onregelmatig kloppen en niet synchroon lopen met de onderste kamers, die ook wel de ventrikels worden genoemd. 

 

Atriumfibrilleren kan worden veroorzaakt door een hogere leeftijd, een hoge bloeddruk, hartklepafwijkingen, kransvatlijden (hartinfarct), hartfalen, een schildklierafwijking en alcoholgebruik. Ook mensen die veel aan (duur)sport doen of hebben gedaan, hebben een hogere kans.

 

Er zijn twee belangrijke risico's verbonden aan atriumfibrilleren. Ten eerste kunnen er bloedstolsels (trombi) ontstaan in de atria. Deze kunnen losraken en meebewegen in de bloedstroom (emboli). Zo’n stolsel kan meegevoerd worden naar de hersenen, waar het een bloedvat kan afsluiten en kan leiden tot een beroerte (CVA of TIA). 

Een tweede risico van atriumfibrilleren is het ontstaan van hartfalen. Een langdurig snelle hartslag leidt namelijk tot vermindering van de pompfunctie van de hartkamers en geeft klachten zoals vermoeidheid, benauwdheid en vochtophoping (vaak beginnend in de enkels). 

 

Het is dus zaak om bij een onregelmatig hartritme contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan ervoor zorgen dat er op het moment dat de klachten zich voordoen, een hartfilmpje (ECG) wordt gemaakt en eventueel de stoornis kan worden vastgesteld. We kunnen daarna een behandeling starten met bloedverdunning en medicijnen die de hartslag verlagen of het normale ritme herstellen. Daarmee kunnen we een beroerte en hartfalen voorkomen. 

 

Als de klachten sporadisch voorkomen, kunt u ook een van de vele “slimme” horloges gebruiken om zelf uw hartritme vast te leggen. Veel horloges kunnen het ritme continu registreren en geven alarm bij een onregelmatigheid. U kunt dan (door het kroontje van het horloge vast te houden) zelf een ECG maken. Neem de ritme registraties mee naar uw huisarts of cardioloog. Zij zijn daar zeker blij mee.  

 

Bij CCN doen we momenteel onderzoek met de Apple Watch om atriumfibrilleren op te sporen bij mensen met een verhoogd risico. Resultaten van dit onderzoek verwachten we begin 2024. Wij houden u op de hoogte!