085 – 303 86 20

Nieuwe aanpak na een hartinfarct: sneller starten met de juiste medicatie

magnifier focus heart icon cardiogram organ donation world heart day world health day health care concep

In Nederland worden jaarlijks meer dan 30.000 mensen opgenomen met een hartinfarct, een deel van deze groep krijgt later een tweede infarct. Onderzoekers van Amsterdam UMC zijn daarom een landelijk onderzoek gestart naar een vernieuwde aanpak om het risico op een tweede hartinfarct te verlagen.

Na een hartinfarct krijgt de patiënt medicijnen om de kans op herhaling te verkleinen. Bij ontslag uit het ziekenhuis stelt de specialist de medicatie zorgvuldig af aan de hand van  bloeddruk- en cholesterolwaarden, en probeert het medicijngebruik zo laag mogelijk te starten. Daarna zet de huisarts de behandeling voort en stelt de medicatie bij, afhankelijk van de nieuwe waarden. Vaak betekent dit dat er op termijn steeds meer medicatie nodig is om de optimale behandeling te bereiken en dat lukt vaak niet.

Leefstijl-advies 

De behandeling begint meestal met een lage dosering van de medicatie waarbij ook leefstijladvies wordt gegeven over meer bewegen, gezond eten en stoppen met roken. Pas als dat niet genoeg helpt, wordt de dosis van de medicatie verhoogd. Dit proces kan vaak maanden of zelfs jaren duren, waardoor kostbare tijd verloren gaat en de kans op een herhaling van het infarct nog steeds te hoog blijft. Dit leidt tot vermindering van motivatie bij zowel de arts als de patiënt. Slechts 57% van de patiënten houdt zich aan de lifestyle en het medicijngebruik dat de arts adviseerde, en dat percentage daalt met het vorderen van de tijd.

Een nieuw plan: meteen de juiste (dosering) medicijnen geven

Onderzoekers van Amsterdam UMC willen dit anders aanpakken in de GOLDEN-studie. Zij willen beter gebruik maken van het moment dat de patiënt nog in het ziekenhuis ligt en de schrik van het hartinfarct nog vers in het geheugen staat. Op dat moment is de motivatie om een nieuw hartinfarct te voorkomen het grootst en schrijven de artsen de beste medicatie in de hoogste dosis voor. Later kan de patiënt eventueel de dosering verlagen in overleg met de (huis)arts. De hypothese die aan de GOLDEN-studie ten grondslag ligt: medicijnen afbouwen in plaats van steeds toevoegen leidt tot het sneller bereiken van goede bescherming van de patiënt, wat resulteert in een kleinere kans op een nieuw hartinfarct.

Wat betekent dit onderzoek voor nu?

Deze nieuwe aanpak betekent niet dat leefstijlverbetering minder belangrijk is, maar zorgt ervoor dat patiënten reeds tijdens een ziekenhuisopname starten met een optimale dosering van beschermende medicatie. Zo krijgen patiënten vanaf het begin de beste preventie.

De GOLDEN-studie is inmiddels gestart in meer dan 30 ziekenhuizen in Nederland. De resultaten worden in 2028 verwacht. We houden u op de hoogte.