085 – 303 86 20

Nieuw onderzoek: bempedoïnezuur verlaagt het risico op hart- en vaatziekten - en sterfte

hands holding red heart with stethoscope heart health health insurance concept

Deze week zijn belangrijke onderzoeksresultaten gepubliceerd over bempedoïnezuur, een medicijn dat sinds enkele jaren beschikbaar is. Het medicijn verlaagt het risico op hart- en vaatziekten met 30% bij patiënten die statines niet verdragen. Ook het overlijdensrisico neemt erdoor af.

Het verlagen van een verhoogd cholesterol leidt bij patiënten zonder bekend vaatlijden tot een verlaging van de kans op overlijden, beroerte en hartinfarct. Helaas verdraagt een deel van deze patiënten, ongeveer 10%, de “klassieke” cholesterolverlagers (statines) niet. Daardoor houden zij een hoger risico op hart- en vaatziekten. Voor velen van hen is bempedoïnezuur dus een uitkomst. 

 

Deze week werden de onderzoeksresultaten gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association (JAMA). De werkzaamheid van bempedoïnezuur bij deze groep patiënten werd vergeleken met placebo. In maart van dit jaar vertelden wij al over dit nieuwe medicijn op deze site. Het nu gepubliceerde onderzoek toont aan dat bij 13.970 volwassenen met een verhoogd cardiovasculair risico - zonder tekenen van vaatlijden en intolerantie voor statines - bempedoïnezuur het risico op hart- en vaatziekten en overlijden met ongeveer 30% verlaagt, in vergelijking dus met een placebo.

 

Het risico om aan hart- en vaatziekten te overlijden daalde zelfs met 39%. De kans op een hartinfarct daalde met 27%. Allemaal gunstige effecten voor patiënten met een verhoogd cholesterol die last hebben van bijwerkingen van statines.

Het medicijn werd in 2020 door de FDA goedgekeurd voor het verlagen van het (slechte) LDL-cholesterol. Ook in Nederland is dit medicijn geregistreerd. Omdat nog onzekerheid bestaat over de kosteneffectiviteit (verhouding tussen wat de behandeling kost en wat deze de patiënt oplevert), zal de vergoeding in het basispakket nog moeten worden beoordeeld door de minister. 

 

Overigens blijven de statines de eerste keuze ter verlaging van een verhoogd cholesterol, omdat het effect hiervan groot is, aangetoond is in grote onderzoeken met jarenlange followup, en het medicijnen tegen lage kosten beschikbaar is. Daarnaast blijkt een relevant aantal patiënten met een verdenking op bijwerkingen van een statine deze uiteindelijk niet te hebben als een andere statine wordt voorgeschreven of de dosis wordt verlaagd. 

 

Maar, er is nu dus een plan B voor patiënten met een verhoogd cholesterol die niet tegen statines kunnen. Hun prognose kan door een alternatieve behandeling worden verbeterd, zoals blijkt uit dit onderzoek. Wij wachten de indicatiestelling en vergoeding van bempedoïnezuur in Nederland af, en houden u op de hoogte.