085 – 303 86 20

Wereldwijde richtlijn opgesteld voor optimale behandeling hartklepafwijking

Kopie van DSC 0043

In het begin van 2022 kijken we terug naar de belangrijkste wetenschappelijke doorbraken in de cardiologie van het vorige jaar. Deze keer; een wereldwijde richtlijn voor de optimale behandeling van hartklepafwijkingen.

Wat is de beste behandeling voor uw hartklepafwijking?

Hartklepafwijkingen komen veel voor in de cardiologische praktijk. Alle vier de hartkleppen  kunnen door een aangeboren afwijking, verkalking, ontsteking of overbelasting worden beschadigd. Dit kan leiden tot een vernauwing, lekkage of een combinatie hiervan. Vaak kan worden volstaan met regelmatige controle van de hartklep, soms in combinatie met medicijnen. 

In sommige gevallen is een ingreep nodig om de klep te vervangen of te repareren. De timing en de aard van de ingreep zijn cruciaal voor een goede prognose. Dit wordt bepaald aan de hand van wereldwijde onderzoeksresultaten die decennia lang zijn verzameld en zijn samengevat in richtlijnen. Deze worden telkens bijgesteld als nieuwe informatie beschikbaar komt. 

Recent is een nieuwe richtlijn voor de behandeling van klepafwijkingen gepubliceerd door de experts van het toonaangevende European Society of Cardiology. Hierin zijn de nieuwste inzichten samengevat om iedere patiënt, waar ook ter wereld, de beste behandeling te geven. 

Voor iedere klepafwijking wordt een optimale behandeling beschreven. Welke medicijnen dient men te gebruiken en wanneer kan een ingreep het beste worden uitgevoerd. En als een ingreep nodig is; welke techniek (via een bloedvat in de lies of via een “klassiek” operatie) en welke klep verdient de voorkeur (kunstklep of en biologische klep).  

De cardiologen van CCN gebruiken deze nieuwe richtlijn voor een optimale behandeling van uw klepafwijking. Natuurlijk wordt rekening gehouden met uw wensen. Zo beslist u samen met uw cardioloog wat voor u de comfortabelste, veiligste en beste behandeling is. Samen zorgen we dat het klopt!