085 – 303 86 20

Leven mensen werkelijk langer in de ‘Blue Zones’?

seniors hugging by sea blue zones

Misschien heeft u er weleens van gehoord: Blue Zones. Blue Zones zijn gebieden in de wereld waar mensen aanzienlijk langer en gezonder zouden leven dan gemiddeld. Bestaan deze blue zones echt?

Bekende voorbeelden van Blue Zones zijn Okinawa (Japan), Sardinië (Italië), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Griekenland) en Loma Linda (VS). In deze regio's komen opvallend veel honderdjarigen voor, en mensen blijven vaak tot op hoge leeftijd actief en vrij van chronische ziekten. Maar bestaan deze zones echt, of is het meer een ‘inspirerende’ mythe?

Het Amerikaanse tijdschrift Annals of Improbable Research heeft Dr. Newman in 2024 de eerste Ig Nobelprijs voor Demografie uitgereikt. De Ig Nobelprijzen worden sinds 1991 jaarlijks uitgereikt voor wetenschappelijk onderzoek dat ‘mensen laat lachen en daarna laat nadenken’.

Fouten in de onderzoeken naar Blue Zones 
Dr. Newman kreeg de prijs voor onderzoek waarin hij fundamentele fouten aantoont in eerdere onderzoeken naar de zogenaamde Blue Zones. Hij liet zien dat patronen in de gegevens waarschijnlijk werden bepaald door fouten bij de burgerlijke stand en ontdekte dat de data van supercentenariërs (mensen ouder dan 110 jaar) vaak administratieve fouten bevatten.

Dr. Newman liet zien dat de hoogste kans op een extreem hoge leeftijd wordt voorspeld door armoede en het ontbreken van een geboorteakte. Armoede en druk om pensioenfraude te plegen bleken uitstekende indicatoren te zijn voor het bereiken van een leeftijd van 100 jaar en ouder.

Daarnaast onthulde de onderzoeker verschillende fouten in de vermeend geverifieerde gevallen van de oudste mensen ter wereld, waaronder de oudste man ter wereld, die niet één, maar drie verjaardagen per jaar bleek te hebben.

Gezond leven? 
Tot slot weerlegde Dr. Newman het populaire idee van de 'Blue Zones' als regio’s waar mensen uitzonderlijk oud worden en een gezond leven leiden. Veel van de honderdplussers in deze ‘Blue Zones’ bleken volgens de overheidsregisters nog steeds levend te zijn terwijl zij in werkelijkheid al jaren dood waren. 

Met behulp van uitgebreide overheidsgegevens en enquêtes liet Dr. Newman zien dat de claims over dieet en levensstijl in de zogenoemde ‘Blue Zone’-gebieden van hoge levensduur niet door onderzoeksresultaten onderbouwd worden. Bijvoorbeeld; ondanks dat groenten en zoete aardappelen gepromoot worden als belangrijke onderdelen van het Okinawaanse ‘Blue Zone’-dieet, blijkt uit gegevens van de Japanse overheid dat Okinawans de minste groenten en zoete aardappelen eten van heel Japan en de hoogste body mass index hebben.

Conclusie 
We kunnen dus stellen dat er op aarde geen gebieden zijn waar u een grotere kans heeft om zeer oud te worden. Wel blijven we erbij dat een gezonde levensstijl de kans op een lang en gezond leven zeker vergroot, maar het maakt niet uit waar u dit toepast op de wereld!