085 – 303 86 20

Let op; uw bloeddruk is hoger in de winter

high angle doctor using tensiometer

Het is eigenlijk normaal om een hogere bloeddruk te hebben in de winter. Bij iedereen is de bloeddruk in de winter zo’n 5-10 punten hoger dan in de zomer. Maar heeft u normaal gesproken al een verhoogde bloeddruk? Dan is het belangrijk om op te letten. In dit artikel leest u hoe u uw bloeddruk, ook in de wintermaanden, op een goed niveau kunt houden en uw risico op complicaties kunt voorkomen.

Waarom is een verhoogde bloeddruk erg? 

Een verhoogde bloeddruk (hypertensie) is een risicofactor voor hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct, beroerte en hartfalen. Behandeling is mogelijk door een gezonde leefstijl, een ander voedingspatroon en soms medicatie, wat de prognose verbetert. Is uw bloeddruk stabiel in de zomer? In de winter kan dit zomaar anders zijn.

Waarom is de bloeddruk in de winter anders? 

De reden dat de bloeddruk in de winter meestal 5 tot 10 punten (mmHg) hoger is dan in de zomer houdt verband met verschillende lichamelijke- en omgevingsfactoren

  • Koud weer zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken (vasoconstrictie) om de lichaamswarmte vast te houden, waardoor de weerstand waartegen het hart bloed uit pompt toeneemt. Deze vasoconstrictie leidt tot een stijging van de bloeddruk.
  • We zijn over het algemeen minder actief tijdens de koudere maanden, wat kan leiden tot gewichtstoename met een bloeddrukstijging tot gevolg. 
  • Ook uw eetpatroon kan in de winter anders zijn. Meer zout en vet kunnen bijdragen aan een hogere bloeddruk. En tenslotte, stress en stemmingsstoornis tijdens de kortere en donkerdere winterdagen kunnen uw bloeddruk verhogen.

Deze winterse bloeddrukstijging vertaalt zich in een groter aantal hartinfarcten en beroertes in deze koude periode ten opzichte van de zomer.

Wat te doen in de winter?

  • Zelf warm blijven kan een - door de kou veroorzaakte vasoconstrictie - helpen voorkomen.
  • Blijf, ook in de winter, regelmatig sporten en probeer de “winter-stress” te verminderen door ontspanningsoefeningen. Deze maatregelen zorgen voor behoud van een goede bloeddruk.
  • Probeer het eten van voedingsmiddelen met veel zout en verzadigde vetten zoveel mogelijk te beperken en focus op een uitgebalanceerd dieet met veel groenten. Dat kan helpen de bloeddruk onder controle te houden.
  • Ten slotte, controleer regelmatig uw bloeddruk. Koop een bloeddrukmeter waarmee u uw bloeddruk thuis kunt meten. Heeft u vaak een verhoogde bloeddruk? Neem contact op met uw (huis)arts. Misschien kan verandering van leefstijl of een (tijdelijke) verhoging van medicijndosering de bloeddruk normaliseren.

Op deze manier komt u gezond de winter door! En vergeet niet dat in de zomer de bloeddruk juist weer lager wordt. Zoals Albert Camus (de Franse schrijver en filosoof) in 1954 schreef in zijn boek L'été (de zomer); "In de diepte van de winter, leerde ik eindelijk dat er in mij een onoverwinnelijke zomer ligt."