Teken spelen een belangrijke rol in de natuur. Zo zorgen ze voor verbetering van het immuunsysteem van verschillende dieren. Toch staat de teek, bij de mens, in een kwaad daglicht. Dat komt omdat een beet van een teek de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia Burgdorferi. Niet alle teken zijn overigens met deze bacterie geïnfecteerd. Het RIVM schat dat tussen de 10 en 15% van de teken deze bacterie bij zich draagt.
Symptomen van de ziekte van Lyme zijn onder andere huiduitslag, griepachtige verschijnselen, hoofdpijn, gewrichtspijn, hartkloppingen en benauwdheid. De huiduitslag is vaak goed herkenbaar en kenmerkend: een ronde/ovale roodheid die langzaam ontstaat op de plek van de tekenbeet.
In zeldzame gevallen kan de ziekte van Lyme leiden tot een ontsteking van de hartspier (myocarditis). Lyme-myocarditis treedt op wanneer de bacterie, via de bloedbaan, het hartweefsel binnendringt en dat infecteert. Dit leidt tot hartfalen en verstoring van de ‘elektrische signalen’ die de hartslag reguleren. Dit kan klachten geven zoals hartkloppingen, pijn op de borst, benauwdheid en duizeligheid.
Hartcomplicaties als gevolg van een tekenbeet komen gelukkig zelden voor. De kans om door een besmette teek gebeten te worden hangt daarbij af van verschillende factoren, zoals geografische locatie, het aantal teken dat leeft op een bepaald oppervlak en, last but not least: het menselijk gedrag: hoe goed bent u beschermd tegen teken en controleert u uzelf op tekenbeten?
Hoe kunt u het risico verkleinen dat u door een teek wordt gebeten? Denk dan bijvoorbeeld aan het dragen van beschermende kleding of het gebruik van insektenwerende middelen. Als u buiten actief bent geweest in een gebied waar teken voorkomen, controleer dan ook of u teken(beten) op uw lichaam ziet. En als u denkt dat u door een teek bent gebeten en een of meerdere van de hierboven beschreven symptomen heeft, dan is het belangrijk om even naar de huisarts te gaan. Wellicht kan de huisarts u gerust stellen, of is een antibiotische behandeling een optie.
Kortom: geniet veilig van de natuur, zodat we u niet op het spreekuur hoeven te zien. En neem een kijkje op de website van de Week van de Teek.