085 – 303 86 20

Koolhydraten in vele vormen; welke kiest u?

11697

In deze eerste maand van 2022 kijken we terug naar de belangrijkste wetenschappelijke doorbraken in de cardiologie van het vorige jaar. Deze keer duiken we in de wereld van de koolhydraten.

Koolhydraten in vele vormen; kiest u de beste?

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie. Deze worden vanuit de darm opgenomen in het bloed en afgebroken tot suiker (glucose) waardoor uw lichaam kan functioneren. Maar wist u dat er verschillende koolhydraten zijn?  

Er zijn ‘langzame’ en ‘snelle’ koolhydraten. De eerste zorgen voor een geleidelijke stijging van de glucoseconcentratie in uw bloed, de tweede voor een abrupte stijging. De mate van glucosestijging in het bloed wordt uitgedrukt in de glycemische index. Deze index is niet alleen specifiek voor elk voedingsmiddel, maar ook voor ieder persoon. Een hoge glycemische index (door ‘snelle’ koolhydraten) is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en kan zelfs diabetes type 2 veroorzaken. 

 Recent onderzoek, dat werd uitgevoerd op vijf continenten, toonde aan dat personen die voornamelijk ‘snelle’ (geraffineerde) koolhydraten eten, meer kans hebben op hart- en vaatziekten en overlijden dan personen die met name ‘langzame’ koolhydraten tot zich namen. Voorbeelden van ‘snelle’ koolhydraten zijn wit brood, snoep, friet en cornflakes. Om de kans op hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden te verkleinen, kunt u dus beter kiezen voor de ‘langzame’ koolhydraten zoals peulvruchten, zilvervliesrijst, donkere vruchten, groenten en appels.

Bent u benieuwd naar uw persoonlijke glycemische index in relatie tot bepaalde voeding, of heeft uw huisarts een hoge glucoseconcentratie in uw bloed gemeten (voorstadium van diabetes type 2), dan kunt u de glucoseconcentratie in uw bloed meten met een glucosemeter die verbonden is met een app. U krijgt dan advies over welke maaltijd voor u de beste is. Een vorm van persoonlijke geneeskunde en dat onderschrijven wij vanuit Cardiologie Centra Nederland, want voorkomen blijft immers altijd beter dan genezen.