085 – 303 86 20

Kom maar op met die chocolade?!

crop hands opening chocolate egg

U kent ze vast, die momenten dat u even geen zin heeft in een snoeptomaat, komkommer of wortel. U wilt maar één ding; chocolade. Doen, of toch maar niet? Om antwoord te kunnen geven op deze vraag, is het van belang te weten welke chocolade u op het punt staat te nuttigen. Witte chocolade, melk of pure; het maakt een groot verschil.

Goed nieuws is er voor alle liefhebbers van pure chocolade. Deze donkere lekkernij staat al decennia lang bekend om de grote gezondheidsvoordelen. In cacao en dus in chocolade zitten flavanolen, dit zijn antioxidanten die u ook aantreft in groente en fruit. Hoe hoger het gehalte daarvan, hoe beter. In de regel betekent dit; hoe puurder de chocolade, hoe beter. Pure chocolade wordt daarmee beschouwd als ‘functionele voeding’.  

Naast dat het voedzaam en lekker is, kleven er nog meer gunstige eigenschappen aan pure chocolade. Zo heeft het een antidiabetische, ontstekingsremmende en antimicrobiële werking. Donkere chocolade kan zelfs leiden tot het voorkomen van overgewicht en verhoging van HDL-cholesterol, hetgeen gunstige is voor hart en vaten.  

Hoe dit kan? Dit donkere goud zit bomvol stoffen die de gezondheid bevorderen. Denk aan polyfenolen, flavonoïden, procyanidinen en theobromines. Ja, zelfs vitamines en mineralen. Dit pallet aan nutriënten bevordert de werking van het immuunsysteem, helpt te beschermen tegen hart- en vaatziekten en voorkomt bepaalde vormen van kanker en neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Dat klinkt geweldig, menig cardioloog zou u bij wijze van spreken alleen hierom al zo een recept uitschrijven… Maar let op; de fabricage van het lekkers doet de voedingsstoffen helaas geen goed. Puur is vaak minder puur dan men denkt. Zo gaan verschillende voedingsstoffen (polyfenol, flavonoïden, flavan 3 ol, ascorbinezuur en thiamine) verloren tijdens het maken van de chocolade. Om dit verlies goed te maken, wordt er behoorlijk geknutseld door andere ingrediënten toe te voegen. Ook om de chocolade naar ieders voorkeur te maken, wordt van alles aangepast. Zo blijft er van de oorspronkelijke ingrediënten uit de cacaobonen in sommige repen weinig over. Kiest u voor de écht pure variant, dan profiteert u dus meer van vele gezondheidsvoordelen!

Naast vele goede eigenschappen, bevat chocolade ook heel wat calorieën en verzadigd vet. Maat houden is dus van belang. Laat u niet verleiden tot melk- of witte chocolade, deze zijn door het ontbreken van de gezonde ingrediënten juist slecht voor u. Maar van een heerlijk stuk pure chocolade kunt u met een gerust hart genieten.

Maak ook eens het recept van Dokter Tamara voor chocolade als ontbijt! --> Chocolade Bananen ontbijt

Huisarts Tamara de Weijer heeft als missie Nederland gezonder te maken. Een tijdje geleden maakten we samen met haar een kookboekje. Veel huisartsen adviseren het Online Leefstijlprogramma van Dokter Tamara al aan hun patiënten. 

Eet smakelijk!

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het onderzoek naar chocolade en toevoegingen: Dark chocolate: An overview of its biological activity, processing, and fortification approaches - PubMed (nih.gov)