085 – 303 86 20

Kan ik tofu met een gerust hart gebruiken?

tofu with soy bean

Tofu is een van oorsprong Chinees sojaproduct. Maar ook in de westerse keuken is het inmiddels een populair ingrediënt. We leren er steeds beter mee te koken, maar een veelgestelde vraag is: “is tofu wel gezond?"

We kunnen deze vraag volmondig met “ja” beantwoorden. Tofu wordt algemeen beschouwd als een gezonde voedingskeuze. Tofu (ook wel tahoe genoemd) is gemaakt van sojabonen en deze zijn een goede bron van plantaardige eiwitten, vitamine B, ijzer, zink, calcium en andere essentiële voedingsstoffen. Het bevat weinig verzadigd vet en geen cholesterol, waardoor het een gezonde optie is voor diegenen die op zoek zijn naar een vleesalternatief en voor mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen. 

 

Alle soja-gerechten bevatten relatief veel isoflavones. Dat is een plantaardig bestanddeel dat een moleculaire gelijkenis vertoont met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van soja geen verhoging geeft van de kans op (borst) kanker en er zijn geen hormonale effecten aangetoond, zoals onvruchtbaarheid). 

 

Sterker nog: tofu en andere soja-gerechten worden geassocieerd met het voorkomen van kanker en ontstekingen. Met name ter voorkoming van prostaat- en longkanker lijkt er een gunstig effect te bestaan.

 

Ook in de overgang lijken sojaproducten van nut. Menopauzale symptomen zoals opvliegers zouden door soja-gerechten worden verminderd. Dus probeer tofu als u overgangsklachten heeft.

 

Zelfs als cardiologen zijn we enthousiast: soja-producten lijken de kans op het ontwikkelen van kransvatlijden (atherosclerose) te verkleinen, hetgeen kan leiden tot angina pectoris en een hartinfarct. Met name bij vrouwen lijken soja-gerechten zoals tofu de kans op hartproblemen te verkleinen. 

 

De voordelen van tofu als vleesvervanger staan in schril contrast met de negatieve effecten van rood vlees, zoals verhoogde kans op hart- en vaatziekten, darmkanker, diabetes en vroegtijdig overlijden.

 

Kortom: gebruik tofu en alle andere soja-gerechten, met een gerust hart. De mogelijkheden om soja te verwerken in een gerecht zijn eindeloos. Of u de soja nu bakt, grilt, kookt of frituurt, we blijven enthousiast. Soja-gerechten nemen makkelijk de smaak aan van andere ingrediënten en passen daarom goed in iedere keuken. Geniet en profiteer van de gezonde effecten van tofu.