085 – 303 86 20

Kan een e-sigaret helpen bij het stoppen met roken?

modern disposable electronic cigarettes word electronic smoking blue background

Stoppen met roken verbetert uw gezondheid en levensverwachting enorm. Dat zou genoeg reden moeten zijn om afscheid te nemen van uw rookwaar. Toch ligt het niet zo eenvoudig, stoppen is moeilijk aangezien nicotine zeer verslavend is. Slim dus om te kijken naar manieren om het stoppen makkelijker te maken. Kan de e-sigaret hierbij helpen?

Roken is ongezond en dat weten we allemaal. Ook is bekend dat de kans op een hartinfarct, beroerte en een longziekte hoger is bij mensen die roken. Kan het stoppen met roken worden bevorderd door het gebruik van e-sigaretten? Dat is een vraag waar wetenschappers een antwoord op proberen te vinden. 

Zoals in een review uit 2020 staat beschreven, zijn wetenschappers er nog niet over uit of e-sigaretten bevorderlijk zijn voor de volksgezondheid. E-sigaretten produceren geen teer of koolmonoxide, twee van de meest schadelijke elementen in tabaksrook. Daarnaast kan de gebruiker zelf kiezen hoeveel nicotine hij/zij wil dampen, wat kan helpen bij het afbouwen van een nicotineverslaving. Echter, ook e-sigaretten zijn per definitie niet veilig, blijkt uit een rapport van het RIVM. De damp van e-sigaretten bevat andere potentieel schadelijke stoffen, waaronder smaakstoffen die het product aantrekkelijk maken, kankerverwekkende chemicaliën zoals acetaldehyde of formaldehyde, ultrafijne deeltjes die diep in de longen doordringen, en zware metalen zoals nikkel, tin en lood. 

Volgens een opiniestuk van de Europese Commissie uit 2021 is er tot nu toe weinig wetenschappelijk bewijs dat e-sigaretten een effectief middel zijn om te stoppen met roken. Daarnaast worden e-sigaretten vaak gebruikt als aanvulling op reguliere sigaretten, wat onder de streep leidt tot blootstelling aan juist meer schadelijke stoffen. 

Andere nicotinevervangende middelen zoals nicotinepleisters, -zuigtabletten en -kauwgom zijn wel bewezen effectief in het stoppen met roken, stelt het Trimbos Instituut. Deze middelen werken vooral in combinatie met persoonlijke begeleiding. 

Wilt u toch uitproberen of een e-sigaret u helpt om uw behoefte aan nicotine onder controle te houden? Gebruik het product dan niet vaker dan dat u het nodig heeft. Laat naast de e-sigaret uw tabakssigaretten volledig liggen en start met het afbouwen van de hoeveelheid nicotine in de e-sigaretvloeistof naar uiteindelijk 0 milligram. Kies daarnaast voor een vloeistof zonder smaak, om de hoeveelheid potentieel schadelijke smaakstoffen te beperken. Het blijft het beste om geen enkel nicotine-houdend product te gebruiken. E-sigaret of niet, stoppen met roken blijft het advies.

We zitten nu aan het einde van #Stoptober, een mooi initiatief dat rokers uitdaagt om de maand oktober te gebruiken om te stoppen met roken. De hoeksteen voor succesvol stoppen blijft motivatie en ondersteuning. Hulp kunt u krijgen via uw huisarts; een goede motivatie en doorzettingsvermogen doen de rest. Kijk voor meer informatie over stoppen-met-roken op de website van het Trimbos Instituut. Het is nooit te laat om te stoppen. Succes! 

Onze collega Dr. Krüsemann heeft vorig jaar een proefschrift over dit onderwerp geschreven, waarin zij de rol van smaakstoffen in de aantrekkelijkheid van e-sigaretten onderzocht.