Wat gebeurt er tijdens een hartinfarct?
Een hartinfarct treedt op wanneer een van de kransslagaders, die het hart van zuurstofrijk bloed voorzien, geblokkeerd raakt. Deze blokkade wordt meestal veroorzaakt door de opbouw van cholesterol en ontstekingscellen, die samen een plaque vormen. Soms scheurt deze plaque open, waardoor er een bloedstolsel ontstaat ter plaatse van deze scheur en de slagader plotseling volledig afsluit. Wanneer het deel van de hartspier dat door deze slagader van bloed wordt voorzien niet snel genoeg weer bloed krijgt, begint het hartweefsel af te sterven door zuurstofgebrek. Dit proces veroorzaakt de pijn en de andere symptomen die gepaard gaan met een hartaanval.
Wat zijn de symptomen van een hartinfarct:
Pijn op de borst (vaak beschreven als een drukkend, vol of knellend gevoel) die uitstraalt naar andere delen van het bovenlichaam, zoals: de armen, kaak, de rug, of de maagstreek. Deze pijn kan gepaard gaan met kortademigheid, transpireren, misselijkheid, braken, duizeligheid en onverklaarbare vermoeidheid.
De behandeling van een hartinfarct
De behandeling van een hartinfarct is erop gericht om de afsluiting in het kransvat zo snel mogelijk op te heffen. Dit zodat de zuurstof toevoer naar het hartspierweefsel herstelt en daarmee hartspier, zo veel mogelijk, wordt gespaard. Er zijn verschillende behandelmethoden. Dit zijn de meest voorkomende.
-
Medicijnen
Bloedverdunners zoals aspirine helpen bij het voorkomen van nieuwe bloedstolsels en stoppen de “aangroei” van de bestaande stolsels.
Trombolytica (ook bekend als “stolsel-oplossers”) worden gebruikt om bloedstolsels op te lossen die een kransslagader blokkeren. Pijnstillers zoals morfine kunnen worden gebruikt om de pijn te verminderen. Bètablokkers verlagen de hartslag en de bloeddruk, wat de arbeid die het verricht hart (en daarmee het zuurstofverbruik) vermindert. ACE-remmers kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen en hartfalen te voorkomen, dat kan optreden na een hartaanval.
-
“Dotter” behandeling (stent plaatsing):
De dotterbehandeling wordt ook wel Percutane Coronaire Interventie (PCI) genoemd. Dit is een behandeling waarbij een ballonnetje gebruikt wordt om de verstopte kransslagader open te drukken. Vaak wordt er ook een stent geplaatst om de slagader open te houden.
- In uitzonderlijke situaties kan acuut een coronaire bypassoperatie worden uitgevoerd, waarbij een bloedvat uit een ander deel van het lichaam wordt genomen om een omleiding te maken rond de verstopte slagader en daarmee de doorbloeding van de bedreigende hartspier te herstellen.
Na de behandeling
Na een hartinfarct is het belangrijk om regelmatige medische follow-up te hebben, aanpassingen in de levensstijl te maken zoals stoppen met roken, gezond eten, regelmatig bewegen, en mogelijk deelnemen aan een hartrevalidatieprogramma. Deze stappen zijn cruciaal om het risico op toekomstige hartproblemen te verminderen.
Door een snelle behandeling en goede nazorg kan de schade aan het hart beperkt worden en kunnen de vooruitzichten voor iemand die een hartaanval heeft gehad aanzienlijk verbeterd worden; iets waarvoor Cardiologie Centra Nederland en alle aangesloten ziekenhuizen zich dag en nacht voor inspannen.