085 – 303 86 20

Interval trainingen met een hoge intensiteit (HIIT) is een boost voor uw lichaam

cheerful woman leaping near red wall

High-Intensity Interval Training (HIIT), voor het eerst beschreven door de Japanse sportarts Izumi Tabata, is populair geworden vanwege de efficiënte manier waarop het de conditie van het hart en de vaten verbetert. HIIT is een manier van sporten met korte perioden van intensieve activiteit, afgewisseld door perioden van rust. Tijdens de activiteit vindt een verhoogde calorieverbranding plaats. Ook na de workout is dit nog effectief: het zogenoemde “afterburn-effect”.

Uit onderzoek blijkt dat HIIT (Hoge Intensiteit Interval Training) gunstige effecten heeft op de conditie, bloeddruk en cholesterol. Ook zorgt een HIIT-training voor afname van lichaamsvet- wat leidt tot gewichtsverlies. Bovendien verhoogt het de gevoeligheid voor insuline, wat het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 vermindert.

Hoe werkt HIIT precies?

Begin allereerst met een warming-up van 5-10 minuten om uw lichaam voor te bereiden op de intensieve oefening. Daarna gaat u de interval training doen. Hierbij voert u korte inspanning (20 seconden) uit met een hoge intensiteit, zoals sprinten, jumping jacks of burpees, gevolgd door een periode van rust of oefeningen met een lagere intensiteit (10 seconden). Herhaal deze intervallen 8-10 keer, afhankelijk van uw fitnessniveau. Sluit af met een cooling-down van 5-10 minuten om uw hartslag weer te normaliseren en spierpijn te voorkomen.

Intervaltraining heeft veel voordelen!

Een korte intervaltraining blijkt effectiever te zijn dan de traditionele ‘steady-state cardio-oefeningen’ die soms uren in beslag kunnen nemen. Met HIIT kunt u uw drukke schema beter combineren met het verbeteren van uw gezondheid. Gewichtsverlies, verlaging van de bloeddruk en vermindering van cholesterol in slechts 4 minuten per dag... dat is de kracht van HIIT!