085 – 303 86 20

“Ik ben enorm blij dat ik weer in de zorg mag werken”

20231212 CCN JoniIsraeli 135 ER5 7368

Odai Al-Qadhi (31) was arts in Jemen. Van dichtbij zag hij hoe de burgeroorlog zijn land en het zorgsysteem verwoestte. Nu grijpt Odai in Nederland met beide handen de kans aan om echocardiografist te worden. “Ik wil vooral patiënten helpen.”

Odai studeerde in 2016 af en vond al snel een baan als basisarts bij een ziekenhuis in Jemen. Maar de oorlog die in 2015 begon, begon zijn tol te eisen in de zorg. Odai: ‘’Door de oorlog was eigenlijk alles verwoest. Er waren steeds vaker momenten dat we op de spoedeisende hulp niet de juiste zorg konden bieden aan patiënten. Een dramatisch voorbeeld is dat een patiënt met een hartaanval binnen werd gebracht, maar dat onze apparatuur kapot was. We konden de patiënt niet helpen.’’ 

Odai blijft zijn best doen om zo goed mogelijk voor mensen te zorgen en gaat daarom naast zijn baan als basisarts aan de slag bij een internationale hulporganisatie Intersos. Een hulporganisatie die gezondheidssysteem tijdens oorlogssituaties ondersteunt. Mooi werk, maar het blijft een druppel op een gloeiende plaat. Als hij in 2020 de kans krijgt om een masterstudie Volksgezondheid in Nederland te volgen en het oorlogsgeweld achter zich te laten, twijfelt hij geen moment.

Odai werkt hard aan een nieuwe toekomst. Na zijn masterstudie slaagt hij binnen een half jaar voor zijn Nederlandse taalcursus. Hij hoopt in Nederland te kunnen blijven en in de zorg te kunnen blijven werken. Zijn artsdiploma heeft hier zonder BIG-registratie echter geen waarde. En zelf zegt hij dat zijn taalkennis nog niet goed genoeg is; “als arts moet je de taal echt goed spreken om patiënten goed te begrijpen.” De kans op werk in de zorg lijkt beperkt, totdat de Hart Academie op zijn pad komt. Odai solliciteert, met succes. 

Sinds 2023 volgt hij de opleiding tot echocardiografist bij de Hart Academie en hoopt hij in september 2024 af te studeren. Zijn doel is om bij Cardiologie Centra Nederland te blijven werken. "Ik ben gelukkig. Ik ben me eigenlijk pas echt gaan ontwikkelen in Nederland toen ik ging werken. Ik leer nu veel meer over de cultuur en de taal.’’ Odai is ambitieus en hoopt bij te kunnen dragen aan het Nederlandse zorgsysteem. ‘’Er is een groot tekort aan zorgpersoneel in Nederland, zeker ook aan echocardiografisten. Ik hoop dat meer organisaties buitenlandse artsen zoals ikzelf een kans willen geven. Voor mij maakt het niet uit dat ik daar arts was en hier echocardiografist. Ik ben vooral enorm blij dat ik weer in de zorg mag werken.’’